Žan Luka Zelko

Slovenski jadralec Žan Luka Zelko je dan pred koncem svetovnega prvenstva v razredu laser, ki se končuje v zalivu Miho na Japonskem, na skupnem 32. mestu in je še v igri za olimpijsko normo za Tokio 2020. Prvo regato predzadnjega dne SP je zaključil na 22. mestu, drugo pa na 31. ter v skupni razvrstitvi izgubil eno mesto.

“Pihalo je še manj kot včeraj, okoli pet, šest vozlov, bila je zahtevna regata. V prvem plovu sem v drugi krmi na žalost nekaj izgubil in končal na 22. mestu, čeprav sem bil prej nekje okoli šestnajstega. V drugi regati sem imel katastrofalen start, se potem nekako poskusil rešiti, a ni šlo. Drugi so prevečkrat obrnili name, zato sem v prvi tretjini orce naredil preveč prisilnih obratov, prišel na bojo od orce med zadnjimi, potem pa sem se celo regato boril, da sem končal na 31. mestu. Če povzamem – soliden dan, a jutri bo treba pokazati še dosti več,” je dogajanje na regatnem polju strnil Zelko.

25-letni Mariborčan je glede na svojo trenutno skupno uvrstitev predstavnik sedme zaporedne države brez olimpijske norme, podelili pa jo bodo petim izmed teh. Za torek je napovedano nekoliko več vetra.

“Bo naporno, ampak se da. Preostanek dneva bom namenil regeneraciji in koncentraciji za jutri. Kar bo, bo, dal bom pa seveda vse od sebe,” je pred sklepnima plovoma dodal Zelko.

Po štirih dneh je skupno vodstvo še utrdil Avstralec Tom Burton (32 točk), na drugem mestu je Francoz Jean-Baptiste Bernaz (50), tretji pa Avstralec Matthew Wearn (52).