Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Žan Luka Zelko

Danes so na svetovnem prvenstvu za laseriste na Japonskem odjadrali še zadnje kvalifikacijske in za marsikoga odločilne plove. Še kako pomembni sta bili današnji regati tudi za našega Žana Luka Zelka, ki je bil le za las oddaljen od osvojitve olimpijske norme, a jo je na koncu žal vendarle zgrešil.

Žan Luka Zelko je bil pred današnjima dvema plovoma, glede na svojo skupno uvrstitev, predstavnik sedme države brez olimpijske norme, na tem svetovnem prvenstvu pa jo bodo podelili še petim. Današnji nastop je bil torej za mladega mariborskega jadralca odločilen in prvo regato je odjadral odlično ter jo končal na tretjem mestu, ob boku največjih svetovnih laseristov. Žal pa mu je šlo slabše v drugem plovu, končal ga je na 33. mestu, kar je zadostovalo za skupno 26. mesto - in šesto med državami brez norme. Tako je olimpijsko vozovnico v razvrstitvi držav zgrešil za eno samo mesto. 

Žan Luka Zelko:

“Z rezultatom sem zadovoljen, ker je 26. mesto moja najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, je pa seveda prisotnega nekaj grenkega priokusa, še posebej, ker sem končal kot šesta država na lestvici držav v boju za normo, pet držav pa bo zdaj to vozovnico tudi dobilo. Biti šesti malo boli, ampak to mi daje samo še dodatno motivacijo za naprej. Zdaj me čaka nekaj dni počitka, regeneracije, potem pa se avgusta spet vračam na Japonsko, kjer me čakata predolimpijska regata in regata svetovnega pokala.”

Pred odhodom na svetovno prvenstvo si je Žan Luka Zelko kot prvi cilj zadal uvrstitev v zlato skupino, kar je uresničil, osvojitev olimpijske norme pa je bila seveda njegova velika želja, a je vedel, da ne bo lahko, saj se je zadnji dve leti boril s poškodbo hrbtenice in zaradi rehabilitacije treniral veliko manj od konkurence.

Žan Luka Zelko:

“Če pogledam celotno sezono, moram biti res zadovoljen, še posebej, ker sem z jadranjem začel šele v začetku marca, pred tem sem imel pavzo zaradi poškodbe hrbtenice. Najbolj vesel sem, da teh bolečin nimam več in da se lahko z dobrimi mislimi in pozitivno motivacijo osredotočam na prihodnost. Ne bom popuščal, treniral bom dalje.”

Na Japonskem je tako olimpijsko normo pridobilo pet držav, a za Zelka možnost za uvrstitev na naslednje olimpijske igre še vedno obstaja - zadnjo priložnost bo imel prihodnje leto na regati svetovnega pokala v Genovi, kjer se bo norma podelila še dvema evropskima državama. 

Po 12 odjadranih regatah v vodstvu ostaja Avstralec Tom Burton (59 točk), le štiri točke zaostanka ima rojak Matthew Wearn na tretjem mestu je sedaj Novozelandec George Gautrey (69 točk).

Besedilo: WindPress, Jakica Jesih

Komentarji