Žan Luka Zelko

Danes so na svetovnem prvenstvu za laseriste na Japonskem odjadrali še zadnje kvalifikacijske in za marsikoga odločilne plove. Še kako pomembni sta bili današnji regati tudi za našega Žana Luka Zelka, ki je bil le za las oddaljen od osvojitve olimpijske norme, a jo je na koncu žal vendarle zgrešil.

Žan Luka Zelko je bil pred današnjima dvema plovoma, glede na svojo skupno uvrstitev, predstavnik sedme države brez olimpijske norme, na tem svetovnem prvenstvu pa jo bodo podelili še petim. Današnji nastop je bil torej za mladega mariborskega jadralca odločilen in prvo regato je odjadral odlično ter jo končal na tretjem mestu, ob boku največjih svetovnih laseristov. Žal pa mu je šlo slabše v drugem plovu, končal ga je na 33. mestu, kar je zadostovalo za skupno 26. mesto - in šesto med državami brez norme. Tako je olimpijsko vozovnico v razvrstitvi držav zgrešil za eno samo mesto. 

Žan Luka Zelko:

“Z rezultatom sem zadovoljen, ker je 26. mesto moja najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, je pa seveda prisotnega nekaj grenkega priokusa, še posebej, ker sem končal kot šesta država na lestvici držav v boju za normo, pet držav pa bo zdaj to vozovnico tudi dobilo. Biti šesti malo boli, ampak to mi daje samo še dodatno motivacijo za naprej. Zdaj me čaka nekaj dni počitka, regeneracije, potem pa se avgusta spet vračam na Japonsko, kjer me čakata predolimpijska regata in regata svetovnega pokala.”

Pred odhodom na svetovno prvenstvo si je Žan Luka Zelko kot prvi cilj zadal uvrstitev v zlato skupino, kar je uresničil, osvojitev olimpijske norme pa je bila seveda njegova velika želja, a je vedel, da ne bo lahko, saj se je zadnji dve leti boril s poškodbo hrbtenice in zaradi rehabilitacije treniral veliko manj od konkurence.

Žan Luka Zelko:

“Če pogledam celotno sezono, moram biti res zadovoljen, še posebej, ker sem z jadranjem začel šele v začetku marca, pred tem sem imel pavzo zaradi poškodbe hrbtenice. Najbolj vesel sem, da teh bolečin nimam več in da se lahko z dobrimi mislimi in pozitivno motivacijo osredotočam na prihodnost. Ne bom popuščal, treniral bom dalje.”

Na Japonskem je tako olimpijsko normo pridobilo pet držav, a za Zelka možnost za uvrstitev na naslednje olimpijske igre še vedno obstaja - zadnjo priložnost bo imel prihodnje leto na regati svetovnega pokala v Genovi, kjer se bo norma podelila še dvema evropskima državama. 

Po 12 odjadranih regatah v vodstvu ostaja Avstralec Tom Burton (59 točk), le štiri točke zaostanka ima rojak Matthew Wearn na tretjem mestu je sedaj Novozelandec George Gautrey (69 točk).

Besedilo: WindPress, Jakica Jesih