Svetovno prvenstvo razreda optimist se je na karibskem otoku Antigua po kvalifikacijah in ekipni tekmi prevesilo v sklepno fazo. Kombinacija močnega vetra in nalivov ni ustavila Zabukovca, ki je na dvometrskih valovih “prisurfal” do repa trideseterice, slaba vidljivost in 26 vozlov pa sta bila žal pretrd oreh za Svita Dujmoviča Šterpina, ki je po odstopu v zadnjem plovu nazadoval na 51. mesto.

“Po prvi regati so se razmere poslabšale in popoln nadzor nad dogajanjem je postal nemogoč. Smaragdna skupina je najmanj izkušena, zato smo jo poslali nazaj na obalo. Za tak ukrep se redko odločimo, toda varnost je naša prva skrb” je odpoklic 63 krmarjev z regatnega polja pojasnil delegat klase Luis Ormaechea.

Ostalih 192 udeležencev je odjadralo oba predvidena plova in z razburkanim morjem opravilo različno dobro. “Vetrovni pogoji ustrezajo Zabukovcu, Frasu in Alji,” je med čakanjem na prvi start pravilno ocenil spremljevalec ekipe Jan Orel, ki peterico slovenskih reprezentantov očitno izvrstno pozna.

Vsi omenjeni so namreč težavne razmere spretno izkoristili in pridobili nekaj mest v skupni razvrstitvi; Luka Zabukovec je napredoval s 34. na 30. mesto, Martin Fras se je vzpel z 82. na 74.  mesto, Alja Petrič pa je s 167. poskočila na 166. mesto. Preostala naša predstavnika sta se na morju bolj mučila kot uživala. Svit Dujmovič Šterpin je po 50. mestu in odstopu omahnil na skupno 51. mesto, Maj Petričpa z dvema slabšima uvrstitvama nazadoval na 179. mesto.

Manj dramatična je bila letna skupščina združenja optimist, ki ga bo prihodnja štiri leta vodila ista zasedba. Za prizorišče svetovnega prvenstva je bil izbran Bodrum v Turčiji, medtem ko je največ glasov za gostovanje evropskega prvenstva prejel Cadiz v Španiji.

Vir: JZS.si