Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

 • Datum: Torek, 3.3.2020
 • Ura: 18.00
 • Čas trajanja:  2 uri
 • Cena: 20,00 EUR
 • Omejitev udeležbe!
 • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
 • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Tina Mrak - Veronika Macarol

Na predolimpijski regati se v ženski disciplini 470 ponavlja scenarij s svetovnega prvenstva. Po treh tekmovalnih dneh sta znova daleč spredaj britanska in japonska ekipa, za njima pa skoraj identičen vrstni red kot pred tednom dni na SP - Francozinji, Španki in slovenska naveza Mrak - Macarol na petem mestu. Drugi slovenski predstavnik, Žan Luka Zelko, je po šestih regatah 18. v enosedu laser standard.

Udeležencem predolimpijske regate v Enošimi ni dolgčas, saj se vsak dan srečujejo z drugačnimi vetrovnimi izzivi. Prvi dan jih je v zalivu Sagami pričakalo 15 vozlov juga in visok val, drugi dan so jih na morje pospremile šibke sape, danes pa so se preizkusili po nestalnem vetru, ki je pogosto spreminjal smer in ga je bilo izjemno težko prebrati.

V tako pestrih pogojih ni nič nenavadnega, da so tudi rezultati zelo raznoliki. Grešijo domala vsi, toda tisti, z najbolj konstantnimi nastopi, so v ospredju. V ženskem dvosedu 470 sta se tako domačinki Ai Yoshida in Miho Yoshioka v šestih plovih uspeli otresti večine tekmic razen britanskega para Mills - McIntyre, ki je minuli teden tukaj slavil naslov svetovnih prvakinj, tokrat pa zaostaja samo za eno točko. Lecointrejeva in Retornazeva iz Francije imata na tretjem mestu že deset pik viška, medtem ko sta Tina Mrak in Veronika Macarol po polovici izpeljanega programa na petem mestu z 28 točkami.

V enosedu laser standard je Žan Luka Zelko po slabšem začetku dve od današnjih treh regat zaključil med najboljšo deseterico. "V prvem plovu sem bil tretji, v drugem sem na žalost v drugi orci preveč izgubil in končal na 18. mestu, v tretjem pa sem bil vseskozi v prvi deseterici, kjer sem tudi končal. Z današnjim dnem sem zadovoljen, predvsem zaradi napredka po vsem, kar se mi je tukaj dogajalo včeraj in predvčerajšnim," je bil uspeha zadovoljen Mariborčan, ki je v skupnem seštevku napredoval s 27. na 18. mesto.

V floti 35 krmarjev je vodstvo prevzel Šved Jesper Stalheim (14 točk), na drugo je zdrsnil Novozelandec Sam Meech (23 točk), trenutno tretji pa je Avstralec Matt Wearn (27 točk). 

VRSTNI RED 

470 Ž - 20 posadk, 6 regat, odbitek najslabše

 1. JPN Ai Yoshida /Miho Yoshioka - 14 točk  
 2. GBR Hannah Mills/Eilidh McIntyre - 15 točk
 3. FRA Camille Lecointre/Aloïse Retornaz - 24 točk
 4. ESP Silvia Mas Depares/Patricia Cantero Reina - 27 točk
 5. SLO Tina Mrak/Veronika Macarol - 28 točk
 6. NED Lobke Berkhout/Afrodite Zegers - 30 točk
 7. POL Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar - 33 točk
 8. CHN Mengxi Wei/Haiyan Gao - 34 točk
 9. BRA Fernanda Oliveira/Ana Barbachan - 41 točk
 10. ITA Alessadra Dubbini/Benedetta di Salle - 47 točk 

LASER STANDARD - 35 tekmovalcev, 6 regat, odbitek najslabše

 1. SWE Jesper Stalheim - 14 točk
 2. NZL Sam Meech - 23 točk
 3. AUS Matt Wearn - 27 točk

...

 1. SLO Žan Luka Zelko - 75 točk

Komentarji