Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Ekipa Dejan Presen in Denes Szilagyi nova Evropska prvaka v razredu Seascape 18 in First 18 

Mitja Nemec in Jerneja Škof nova Državna prvaka v razredu Fireball

V sredo se je v Portorožu začel, danes pa uspešno zaključil tako imenovani ‘regatni teden’, v okviru katerega sta se odvila dva večja jadralska dogodka - Harken Derm Seascape & First 18 odprto evropsko prvenstvo (sreda - sobota) ter državno prvenstvo za razred Fireball (petek - nedelja). Jadralci so v okviru jadralskega tedna že prejšnji konec tedna nastopili tudi na regati s startom v Izoli.

Organizator Harken Derm evropskega prvenstva v razredu Seascape & First 18 je bil tudi letos ŠD GoSAILING, soorganizator pa Slovensko združenje tega razreda. Na startni črti se je zbralo 25 posadk iz osmih držav - Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, Slovaške, Srbije, Češke, Hrvaške in Slovenije. Vetra je bilo vse dni, razen v petek, ko je jadralce razveselila blaga burja, bolj malo, kar je botrovalo taktično še zanimivejšim bojem. Vse dni, razen v četrtek, so bili na sporedu tehnični plovi; v četrtek so se jadralci pomerili v dveh navigacijskih regatah, iz Portoroža do Izole in nazaj.

Lanska naslova prvakov in tretjeuvrščenih sta prišli branit slovenski posadki - zmago ekipa olimpijca Mitje Margona (Urška Margon, Sara Margon, ŠD GoSAILING , ter bron ekipa Dejana Presena (Denes Szilagyi, JK Mipc). Ekipa Dejana Presena je bila skozi vse regatne dni nepremagljiva, zmagali so prav v vseh osmih regatah, v katerih so nastopili, in tako gladko osvojili zlato.

Dejan Presen: “Za nami je odlično izpeljano drugo evropsko prvenstvo razreda Seascape & First 18. Jadrali smo odlično, v vseh regatah smo bili res konkurenčni, na srečo smo imeli dobro hitrost in zmagali smo v vseh odjadranih regatah. Končujemo s popolnim rezultatom. Je bilo pa prisotnih veliko dobrih ekip, ki so se prav tako borile za najboljša mesta, kar nas je še dodatno motiviralo.”

Evropsko srebro je šlo v roke ekipi Blaž Kmetec, Jure Jerkovič, ŠD Gibanca (30 točk), bron pa očetu in sinu Juretu Jermanu in Urbanu Jermanu iz JK Pirat (38 točk).

Udeleženci so jadrnice splovilii pred jadralnim klubom Pirat v Portorožu, po regatnem dnevu pa so jih privezali v centru Portoroža na glavnem mestnem pomolu, na ogled radovednim obiskovalcem. Za GoSAILING, rutiniranega organizatorja jadralkih dogodkov evropskega in svetovnega formata ter soorganizatorja tega EP (skupaj s Slovenskim združenjem tega razreda), je bilo to novo prizorišče in nekoliko tudi preizkus lokacij pred regato RC44, ki jo bodo v središču Portoroža gostili prihodnjo pomlad. 

Mitja Margon iz ŠD GoSAILING, ki se je evropskega prvenstva udeležil tudi kot jadralec in celo branitelj lanskega naslova evropskega prvaka:

“Za nami je naporen teden, bilo je tudi dokaj vroče, glede vetra mislim, da smo imeli še kar srečo, saj smo uspeli izpeljati skoraj celoten program, vseeno pa bi si ga vsaj kakšen dan želeli kaj več, da bi nekatere posadke v Seascapih imele drugačne možnosti. Bili smo na novi lokaciji, v novi zasedbi, imeli smo tudi nekaj novih sodelavcev, a se je vse lepo sestavilo. Zmagali so najboljši in vsem iskreno čestitam. Tudi državno prvenstvo za Fireballe se je danes končalo v prijetnem vzdušju in veseli smo, da smo prejeli veliko čestitk udeležencev, še posebej tistih, ki so prišli od daleč. Ponovno se je izkazalo, kako pomemben je tudi družabni program, ki je lepo popestril dogajanje na morju.”

Mitja Margon se je zahvalil tudi jadralcem, sodelavcem ŠD GoSAILING in regatnim uradnikom za odlično izpeljavo regate, ter sponzorjem Okolju Piran, Lifeclass in Turističnemu združenju Portorož za podporo pri organizaciji dogodka na novi lokaciji. 

Dogodek je obiskal tudi v jadralski krogih legendarni, skoraj 90-letni gospod Peter Harken s soprogo dr. Edit Olasz Harken, ustanoviteljico Harken Derm linije sončnih krem in losijonov, izdelanih prav s potrebami jadralcev v mislih. Ga. Harken je predstavila oba izdelka in ju podarila tudi ekipam, portoroški dogodek pa je služil tudi kot prva evropska promocija te nove blagovne znamke. 

Regatni teden so popestrile košarkarske tekme trojic na izpadanje, v petek, 30. avgusta zvečer, pa je bil na plaži hotelov Lifeclass koncert skupine King Foo.

Rezultati:

Seascape / First 18

  1. Dejan Presen, Deni Szilagyi, JK Mipc (8 točk)
  2. Blaž Kmetec, Jure Jerkovič, ŠD Gibanca (30 točk)
  3. Jure Jerman, Urban Jerman, JK Pirat (38 točk) 

Fireball državno prvenstvo

  1. Mitja Nemec, Jerneja Škof (JK Fireball)
  2. Jaka Kralj, Andrej Markota (BD Sidro)
  3. Domen Medved, Živa Kuntarič (JK Živaana)

Komentarji