Way of Life, Gašper Vinčec

Gašper Vinčec v svojem prvencu do 3. mesta na svetovnem prvenstvu maksi jadrnic.

Porto Cervo na Sardiniji je gostil jubilejno, 30. svetovno prvenstvo maksi jadrnic (Maxi Yacht Rolex Cup). Na petih regatah se je pomerilo več kot 50 najboljših velikih jadrnic iz 17 držav sveta, razdeljenih v 8 kategorij – glede na njihove tehnične lastnosti. Zato na prvenstvu ni štela razvrstitev glede na prihod v cilj, temveč gleda na tako imenovani kompenzirani čas – torej na končni čas, ovrednoten s količnikom, ki ga ima vnaprej določenega vsaka jadrnica.

Way of Life, Gašper Vinčec

Kot šele druga slovenska jadrnica v 30-letni zgodovini tega tekmovanja (po Igorju Simčiču z jadrnico Esimit Europa 2) se je z najboljšimi pomerila tudi 27-metrska lepotica Way of Life na čelu z lastnikom in krmarjem, olimpijcem Gašperjem Vinčecem. Za narodnostno mešano posadko, v kateri je tudi 10 Slovencev, je bilo svetovno prvenstvo njen prvi nastop z novo jadrnico. V elitnem razredu najhitrejših jadrnic (»Maxi Racer«) je ob dveh drugih, dveh tretjih in enem četrtem mestu osvojila skupno tretje mesto, kar je izjemen uspeh tako za posadko kot tudi za slovensko jadranje na velikih jadrnicah. Ekipa jadralcev je namreč pred prvenstvom trenirala le nekaj dni, saj se je z njo prvič spoznala šele v tednu pred odhodom v Porto Cervo.

Zmagala je monaška jadrnica Highland Fling XI, pred presenetljivo drugim serijskim zmagovalcem Ramblerjem iz ZDA, četrta je bila še ena malteška jadrnica – Leopard 3. Vse so sicer večje od Way of Life. Po končanem prvenstvu se jadrnica seli v italijansko La Spezio, od tam pa v Tržaški zaliv. Vodstvo projekta EWOL bo v kratkem sporočilo, na katerih regatah bo nastopila ta jadrnica in manjša, 24-metrska Way of Life (nekdanja Maxi Jena).

 

 

Posadka jadrnice Way of Life:

Ime Priimek Vloga
Gašper Vinčec Owner, helmsman
Nevio Sabadin Navigator
Michael Maier Tactician
Vid Jeranko Captain 
Aleksander  Seifert Pitman
Slavko Cvetković Backstay
Matjaž Laščak Tailer
Boris Konjuh Grinder
Manuel Polo Main sail trimmer
Matej Grčar Tailer
Gianfranco  Gherbassi Grinder
Lari Posedel Pitman
Daniele Augusti Tailer
Wolfgang Ryba Grinder
Mateo Majcan Bowman
Rok Krivic Bowman
Mirko Sardoč Grinder
Bojan Umer Grinder
Francesco Digovic Front sail trimmer
Saša Pušnik Backstay
Robert Šterpin Backstay
Sebastian  Prinčič Front sail trimmer

 

Fotografije: ekipa EWOL Sailing Team in jadrnica Way of Life, Gašper Vinčec