Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Toni Vodišek je v Pingtanu na Kitajskem osvojil novo zmago v svetovni kitefoil seriji. 19-letni slovenski jadralec s padalom po treh etapah ostaja nepremagljiv, z novim svežjnem točk pa je prevzel tudi vodstvo na svetovni jakostni lestvici.

Tretja tekma svetovne kitefoil serije se je na stičišču Vzhodnokitajskega in Južnokitajskega morja zaradi nevarnih razmer končala z odpovedjo zadnjih treh plovov in novo zmago Tonija Vodiška. Primorski najstnik je v sedemnajstih regatah devetkrat prijadral prvi skozi cilj in poleg medalje v žep pospravil tudi levji delež denarnega sklada, ki je tokrat znašal 40.000 ameriških dolarjev.

"V Pingtanu takega uspeha nisem pričakoval, saj jadranja v močnih vetrovih nisem vajen. Tekmovanje v več kot 25 vozlih in penastih valovih je bilo na trenutke kar strašljivo, zato me najbolj veseli podatek, da sem dobil več kot polovico regat," je bil vnovične potrditve vrhunske forme zadovoljen Vodišek, za katerim je naravnost sanjska sezona.

V članski konkurenci se je v svetovni vrh izstrelil konec julija v Gizzeriji, kjer je prvič stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Minuli vikend je uspeh dopolnil z zmago na drugi etapi v Weifangu, sedaj pa je svetovno konkurenco ugnal še v Pingtanu, od koder se vrača kot glavni favorit za skupno zmago in po novem tudi kot vodilni na svetovni jakostni lestvici.

Verjetnost, da bo tam ostal tudi po zadnji etapi serije je velika, saj je na Daljnem vzhodu blestel tako na tehnično zahtevnih progah kot tudi v telesno napornih razmerah. V svetovni karavani zato velja za trenutno najbolj vsestranskega kajtarja in med 2. in 6. oktobrom mu bo v Cagliariju na jugu Sardinije težko kdo preprečil, da bi popolni sezoni postavil piko na i v šampionskem slogu.

Končni vrstni red

PINGTAN - 27 tekmovalcev, 17 regat, 3 odbitki

 1. SLO Toni Vodišek             21 točk / 2.,1.,(4.),1.,1.,1.,2.,(11.),1.,(4.),2.,1.,1.,1.,4.,1.,2.
 2. FRA Alex Mazella             29 točk / 3.,2.,(7.),(12.),2.,2.,1.,2.,3.,2.,1.,2.,3.,2.,1..,3.,(9.)
 3. FRA Theo De Ramecourt  42 točk / 1.,(5.),1.,2.,3.,5.,3.,4.,4.,3.,3.,(11.),(10.),4.,3.,5.,1.

Skupna razvrstitev v svetovni kitefoil seriji

 1. SLO Toni Vodišek 300 točk
 2. FRA Alex Mazella 295 točk
 3. FRA Maxime Nocher 290 točk

Svetovna jakostna lestvica

 1. SLO Toni Vodišek 500 točk
 2. FRA Alex Mazella 474 točk
 3. FRA Maxime Nocher 458 točk

Komentarji