Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Flota jadrnic regate Clipper se približuje cilju. Po trinajstih dneh plovbe preko južnega Atlantika, jih do cilja loči le še 500 nmi.

Najhitrejša je zopet ekipa Qingdao. Da so favoriti na letošnji regati, so pokazali že v prvih dveh etapah. Takoj po izplutju iz urugvajske Punte del Este, so zapuli skrajno južno. Kljub temu, da so za ekipami, ki so se odločile za najkrajšo, severno pot plovbe, se je izkazalo, da so jim vetrovni pogoji omogočili hitrješe napredovanje proti vzhodu.

Trenutno jih do cilja v južnoafriškem Cape Townu loči še 472 nmi. Ekipa Punta del Este, ki jim zvesto sledi zaostaja 75 nmi. Imagine Your Korea na tretjem zaostaja dodatni 40 nmi.

Trenutno najslabše napreduje ekipa Zhuhai. Za vodilno ekipo zaostajajo že 544 nmi. Ekipa Unicef, ki je nekaj časa plula na drugem mestu, se je odločila d 24 ur pluje v prikritem načinu plovbe. Na zaslonih se bo prikazala danes ponoči ob 24.00 uri, ko bomo vedeli, s kakšno taktiko si želi priboriti vodilno pozicijo.

Poškodba na jadrnici Zhuhai

V nedeljo se je poškodoval Paul Duncan, član posadke Zhuhai. Med jadranjem mu je spodrsnilo. Med padcem si je poškodoval rebra in čuti močne bolečine. Ekipa je ves čas v kontaktu z medicinsko pomočjo na kolnem, ki jim svetuje, kako mu lahko pomagajo. Namestili so ga v njegovo posteljo. Kljub bolečinam je dobro razpložen. Zaenkrat še ne vedo ali bo potrebno reševanje s plovila. Ekipa se trudi, da bi čim hitreje jadrali proti cilju.

 

Komentarji