Zmagovalna ekipa Gilles Lamire in Antoine Carpernter na trimaranu Groupe GCA - Mille Et Sourires

Najhitrejši jadralci na regati Transat Jacques Vabre so že v cilju. Dvojec Gilles Lamire in Antoine Carpernter na trimaranu Groupe GCA - Mille Et Sourires sta za plovbo preko Atlantika potrebovala zgolj 11 dni 16 ur 34 minut in 41 sekund.

Francoski dvojec je na svojem hitrem trimaranu razreda Multi 50 prvi prijadral do cilja pred brazilskim pristaniščem Salvador de Bahia. Za plovbo od francoskega pristanišče Le Havre, preko severnega Atlantika, ekvatorialnega območja Doldrums in dela južnega Atlantika, sta potrebovala dobrih 11 dni. Druga posadka Solidaires en Peloton Aresp je zaostala 10 ur in 4 minute. Kot tretja je priplula ekipa Primonial, ki je hkrati tudi zadnja ekipa iz razreda Multi 50. Za vodilno ekipo sta zaostala 1 dan in 22 ur.

Le 12 ur za najhitrejšimi jadralci iz razreda hitrih trimaranov je v cilj priplula prva jadrnica iz razreda IMOCA 60. Letošnjo plovbo po poti kave je najhitreje uspelo prejadrati ekipi APIVIA. Jadralski duo Charlie Dalin in Yann Elies sta za plovbo potrebovala 13 dni 12 ur in 8 minut. S 15 urami zaostanka je priplula ekipa na jadrnici PRB, še 6 minut več pa je potrebovala ekipa Charal, na kateri sta plula dva vrhunska jadralca Jeremie Beyou in Christopher Pratt. Kljub temu da sta veljala za eno izmed favoriziranih ekip, pa sta lahko s tretjim mestom zadovoljna. Nedvomno sta imela več sreče kot favorita Alex Thomson in Neal McDonald na jadrnici Hugo Boss. Ker sta v prvi polovici poti trčila v neznan plavajoči objekt v morju, sta morala kobilico odrezati s plovila in nadaljevati s počasno plovbo proti Zelenortskim otokom. Enaka usoda je doletela tudi ekipo MACSF.

V razredu IMOCA 60 je do cilja priplulo že 13 ekip. Trenutno jih jadra še 14, dve pa sta odstopili.

V najpočasnejšem razredu Class 40 so vsi jadralci še na Atlantiku. Najhitreje napreduje dvojica Ian Lipinski in Adrien Hardy. Plujeta s hitrostjo okrog 11 vozlov. Do cilja ju loči še 610 nmi. S 64 nmi zaostanka pluje jadrnica Leyton, na tretjem mestu pa Aina Enfance Avenir, ki ima že 139 nmi zaostanka. Če bodo obdržali konstantno hitrost plovbe, bodo tudi stopničke razvrščene v tem vrstnem redu. Jadrnica Crosscall Chamnix Mont-Blanc na četrtem mestu zaostaja že 222 nmi, ki jih bo v finišu težko nadoknadila.

V razredu Class 40 je skupno nastopilo 27 ekip. Pet jih je že odstopilo, preostalih 22 pa napreduje proti cilju. Trenutno je najslabša posadka Terre Exotique, ki za vodilno ekipo zaostaja že več kot 1000 nmi.


Zmagovalna ekipa v razredu IMOCA 60 Charlie Dalin in Yann Elies