Ta konec tedna je v španski Palmi de Mallorci potekalo zadnje dejanje letošnjega pokala v razredu RC44. Pred začetkom regat so bili vsi prepričani, da se bosta za letošnji naziv potegovali vodilni ekipi Team Aqua in ruska ekipa s slovenskimi jadralci Team Nika, med katerima je bila le točka razlike.

A tekmovanje v Španiji ni potekalo po pričakovanjih. Plane vodilnih ekip je prekrižala slovenska jadrnica Ceeref z Igorjem Lahom za krmilom, ki je imela za vodilno že 5 točk zaostanka.

Prvi tekmovalni dan so organizatorji odpovedali. Drugi in tretji dan so se ekipe izmenjevale na vodilnih pozicijah. Četrti, zadnji dan jadranja, je zapihal močnejši veter in morje je bilo močno razburkano. Zadnji plov je ekipa Ceeref začela dobro. Do prve oznake so nekoliko popustili in obrnili kot tretji za ekipama Bronenosec Sailing Team in Charisma. Po obratu so se ločili od vodilne dvojice in zapluli na desno stran regatnega polja. Izkoristili so ugoden veter in na naslednji oznaki obrnili kot prvi. Jadrnica Charisma je obrnila kot druga. Ekipi Ceeref je uspelo vodilno pozicijo obraniti in je kot prva prečkala ciljno črto pred Palmo. Podobna drama se je odvijala v začelju regate. Ekipa Nika in ekipa Aqua sta se borili za sedmo mesto, ki je na koncu pripadlo ekipi Nika. Obe ekipi sta zaradi slabega jadranja v Palmi morali prepustiti najvišjo stopničko slovenski ekipi Ceeref.

Po zaključku regate je Igor Lah, lastnik ekipe Ceeref, dejal: »Prepričan sem bil, da je to nemogoče. Možnost za zmago je bila le matematična. A na koncu se je izkazalo, da je bila matematika na naši strani. Vsi na krovu naše jadrnice smo si želeli zmage. Odjadrali smo nekaj slabih regat in imeli smo nekaj smole. Današnjo zmago smo potrebovali.« Pozneje je povedal tudi, da so v Palmi jadrali izjemno dobro, na nekaterih prejšnjih regatah pa niso dosegali svojega standarda.

Pokal RC44 se nadaljuje prihodnje leto v mesecu aprilu z regato v Portorožu.

Rezultati RC44 2019

  Porto Montenegro Adris World Championship Cascais Palma Skupno (brez najslabše)
Ceeref 1 5 4 d:7 1 11
Aqua 3 d:7 1 1 8 13
Nika 2 d:6 2 2 7 13
Aleph Racing d:7 1 6 4 5 16
Charisma d:9 2 9 3 2 16
Artemis Racing d:8 3 3 8 3 17
Peninsula Petroleum 4 4 5 d:9 9 22
Bronenosec Sailing 6 d:8 8 5 4 23
Tavatuy Sailing Team 5 d:9 7 6 6 24