Slovenske jadralce obveščamo, da bo v letu 2020 prvič izvedeno svetovno prvenstvo v novi jadralni olimpijski disciplini, ki bo na olimpijskih igrah prvič na sporedu leta 2020. V disciplini “offshore” nastopajo mešane dvočlanske posadke (1 moški in 1 ženska) na jadrnicah dolžine 8 do 11 m, regata pa bi naj trajala 4 dni in 3 noči.

Svetovno prvenstvo 2020 bo potekalo na Malti od 10. do 22. oktobra 2020 na jadrnicah L30. Na svetovnem prvenstvu bo lahko nastopilo 20 ekip (po ena za vsako državo). Pravica do nastopa avtomatsko pripada državi gostiteljici, vsi ostali se bodo na prvenstvo uvrstili skozi kvalifikacijski sistem, ki še ni v celoti določen. Kvalifikacijske regate bodo v Evropi med 1. majem in 30 junijem.

Z namenom, da bi tudi Slovenci na prvenstvo poslali najboljšo posadko bomo, če se bo prijavila več kot ena posadka, organizirali interne slovenske kvalifikacije. Zato vse zainteresirane vabimo, da izpolnijo predprijavo.

Udeleženci bodo pred prvenstvom morali:

  • končati najmanj 200 nM dolgo jadranje v dvočlanski posadki
  • v zadnjih treh letih pred prvenstvom imeti opravljen WS trening preživetja v skladu s pravili OSR (trening preživetja bo Sekcija za velike jadrnice organizirala 21. in 22. marca 2020. Kandidati za nastop na offshore svetovnem prvenstvu bodo imeli prednost pri prijavi).
  • v zadnjih petih letih pred prvenstvom imeti opravljen WS tečaj prve pomoči v skladu s pravili OSR (tečaj bo možno opraviti v sklopu treninga preživetja).
  • jadralci bodo morali imeti lastno navigacijsko in varnostno opremo vključno z osebno napravo AIS

V primeru izvedbe slovenskih kvalifikacij, bo dolžina proge najmanj 200 nM s čimer bo kvalificirana posadka avtomatsko zadostila prvi od zgoraj naštetih zahtev, pridobila pa bo tudi certifikat o sposobnosti nastopa na svetovnem prvenstvu, ki ga bo izdala JZS oziroma sekcija.

Rok za oddajo predprijav je 15. februar do 23:59.

Predprijave se oddajo elektronsko preko povezave https://forms.gle/xiujhvyiCjV43qBi8

Morebitne slovenske kvalifikacije bodo izvedene med 25. marcem in 30. aprilom 2020. Način izvedbe kvalifikacij bo določen do poteka roka za predprijave.

Offshore svetovno prvenstvo 2020 – Obvestilo World Sailing nacionalnim jadralnim zvezam

Seznam predprijavljenih ekip za svetovno prvenstvo

Vir: JZS.si