Danes se v Miamiju začenja druga etapa svetovnega jadralskega pokala za olimpijske razrede. Naši edini predstavnici v zalivu Biscayne bosta Tina Mrak in Veronika Macarol.

182 jadralcev in jadralk iz 45 držav se bo danes ob 17. uri po slovenskem času pognalo izza startne linije v sedmih disciplinah; na moški in ženski deski RS:X, z enosedi laser, laser radial in finn ter v ženskih in moških dvosedih 470. Regata bo zlasti pomembna za predstavnike Antigue, Arube, Barbadosa, Bermude, Kanade, Kajmanskih otokov, Dominikanske republike, Deviških otokov, Portorika, Sv. Lucije, Republike Trinidad in Tobago, Mehike ter ZDA, saj je to zadnja priložnost, da izpolnijo olimpijsko kvoto za Tokio 2020.

V ženski konkurenci razreda 470 je na seznamu prijavljenih 16 ekip iz 11 držav, tekmovalni program zanje pa predvideva po dva plova dnevno (skupno deset) ter sobotno regato za medalje. Slovenski navezi Mrak–Macarol bosta najnevarnejši Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, aktualni evropski prvakinji in zmagovalki predolimpijske regate v Tokiu ter Nizozemki Afrodite Zegers in Lobke Berkhout, dobitnici bronastega odličja na prvenstvu stare celine aprila v San Remu. Mrakova in Macarolova sta v Miamiju že slavili leta 2018, lani pa sta zasedli končno šesto mesto.

Vir: JZS.si