Zadnje iz eTrgovine

19.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Ta teden se je v Miamiju na Floridi odvijala Hempel World Cup Series 2020 regata svetovnega pokala za olimpijske razrede. Gre za drugo regato v sezoni 2020 ter prvo v dejanskem koledarskem letu, ki ga bodo zaznamovale poletne olimpijske igre. Tina Mrak in Veronika Macarol sta začeli odlično in se iz Amerike vračata s srebrom.

Dober začetek je bil za naši dekleti še posebej pomemben, saj - spomnimo - je konec prejšnjega leta Veroniko v posteljo položila pljučnica, zaradi katere sta morali naši dekleti spustiti kar nekaj tednov treningov na vodi. Da se ta izostanek ni poznal in da sta se takoj odlično znašli, je zato še toliko večji dosežek in pomebna razveseljiva novica. 

Tina Mrak: "Cel teden je bil kar naporen. Prve tri dni smo imeli kar veliko vetra, vsak dan med 15-20, en dan je bilo celo do 23 vozlov vetra, tako da je bilo kar zahtevno. Zadnja dva dni je veter upadel, četrti dan zaradi premalo vetra nismo odjadrali niti enega plova, peti dan pa iz istega razloga samo en plov. Zadnja dva dneva smo čakali na morju po šest ur in vsega skupaj naredili 7 kvalifikacijskih regat pred regato za medalje.”

Veronika Macarol: "Kot je rekla Tina, prve dni je bilo kar vetrovno, regate so potekale zelo hitro, en dan sva nekoliko slabše odjadrali, druge dneve sva jadrali odlično, bili sva zelo hitri in v regato za medalje sva prišli z ostalimi posadkami zelo blizu s točkami, tako da je bilo danes vse odprto. Regato za medalje sva odjadrali odlično, jo končali na drugem mestu, kar nas je popeljalo na skupno drugo mesto na tej regati svetovnega pokala. Sigurno sva zelo veseli tega rezultata, olimpijsko leto sva začeli odlično in upava, da bova tako nadaljevali vse do olimpijskih iger.”

V Miamiju je naša ekipa preživela vsega skupaj tri tedne. Tina Mrak: "Imeli smo res odlične pogoje in naredili smo zelo dobre priprave že v začetku leta, v toplem vremenu, odličnem vetru, kar smo maksimalno izkoristili. Upamo, da bo to dobra osnova za prihajajoče regate, ki se marca nadaljujejo v Evropi, že takoj s svetovnim prvenstvom.”

Zmagali sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, tretje mesto pa je prijadrala posadka Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar, ki pluje pod poljsko zastavo.

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Vir: WindPress, Jakica Jesih; foto: FB Tina Mrak-Veronika Macarol Sailing Team

 

Komentarji