Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Nik Pletikos

Jadralec Nik Pletikos je obogatil zbirko odličij z velikih tekmovanj. Naslovu evropskega prvaka iz leta 2018 in svetovnega podprvaka iz leta 2016 je dodal še bronasto odličje v moški neolimpijski disciplini laser radial. Kim in Lin Pletikos sta v ženski konkurenci osvojili 80. in 81. mesto.

V Melbournu na jugu Avstralije se je za 105 krmark in 66 krmarjev enoseda laser radial končalo dolgo in naporno svetovno prvenstvo. V šestih tekmovalnih dneh so jim jadra napenjali vsi možni vetrovi, od najšibkejših do skrajno močnih in nevarnih, energijo pa je sodelujočim črpalo tudi večurno čakanje na start, visoki valovi in morski tokovi.

Ključna je bila konstantnost

Nik Pletikos, Danil Krucih, Michael Compton

Telesna utrujenost se je postopoma kopičila in psihični pritisk je iz dneva v dan naraščal. Ker se nikoli ni vedelo, kakšno vreme bo sledilo in kateri bo zadnji plov, prostora za taktiziranje ni bilo. Prav tako se ni dalo računati na “odpustke” in kasnejše “popravne izpite”. Vsak start, izbira stranice, obrat, je moral biti torej brezhiben in dvakrat je popoln nastop uspel tudi slovenskemu predstavniku Niku Pletikosu.

“Ker so bila pravila rahlo spremenjena in se je brisal le en najslabši rezultat, je bilo že od začetka pričakovati, da bo štela konsistentnost. To sem uspel obdržati skozi celotno prvenstvo, v zadnjih dveh dneh, ko so mi bili pogoji bolj naklonjeni, pa sem uspel dve regati tudi zmagati. To mi je v zadnjem plovu ob nekaj napakah tekmecev zadostovalo za bronasto medaljo,” je iz dežele ‘tam spodaj’ sporočil 29-letni Portorožan, ki se je z zmago v sklepni predstavi povzpel s petega na končno tretje mesto. Zlato je osvojil Rus Danil Krucih (22 točk), drugi je bil Avstralec Michael Compton (42).

Kim še pestijo bolečine v hrbtu

Uresničitev podobnega scenarija žal ni uspela Nikovim mlajšim sestram Kim in Lin Pletikos. Prva je v olimpijski ženski konkurenci osvojila 80. mesto (241 točk), Lin pa mesto za njo (254 točk).

“Na prizorišče sem prišla z manj treninga na vodi, kot bi si želela. Ker hrbet še vedno ni v celoti pozdravljen, sem dva dni po močnem vetru odjadrala samo dve regati od treh. Na splošno pa sem zadovoljna, ker sem bila tudi tukaj, po pogojih, kakršni običajno prevladujejo v Genovi, vedno v ospredju,” je z optimizmom dejala Kim, ki bo aprila na morju pred Genovo poskušala ujeti eno izmed zadnjih dveh razpoložljivih olimpijskih vozovnic za Tokijo.

Naslov svetovne prvakinje je že četrtič osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester (42 točk), druga je bila njena rojakinja Maxime Jonker (44 točk), tretja pa Norvežanka Line Flem Hoest (45 točk).

Vir: JZS.si

Komentarji