Nik Pletikos

Jadralec Nik Pletikos je obogatil zbirko odličij z velikih tekmovanj. Naslovu evropskega prvaka iz leta 2018 in svetovnega podprvaka iz leta 2016 je dodal še bronasto odličje v moški neolimpijski disciplini laser radial. Kim in Lin Pletikos sta v ženski konkurenci osvojili 80. in 81. mesto.

V Melbournu na jugu Avstralije se je za 105 krmark in 66 krmarjev enoseda laser radial končalo dolgo in naporno svetovno prvenstvo. V šestih tekmovalnih dneh so jim jadra napenjali vsi možni vetrovi, od najšibkejših do skrajno močnih in nevarnih, energijo pa je sodelujočim črpalo tudi večurno čakanje na start, visoki valovi in morski tokovi.

Ključna je bila konstantnost

Nik Pletikos, Danil Krucih, Michael Compton

Telesna utrujenost se je postopoma kopičila in psihični pritisk je iz dneva v dan naraščal. Ker se nikoli ni vedelo, kakšno vreme bo sledilo in kateri bo zadnji plov, prostora za taktiziranje ni bilo. Prav tako se ni dalo računati na “odpustke” in kasnejše “popravne izpite”. Vsak start, izbira stranice, obrat, je moral biti torej brezhiben in dvakrat je popoln nastop uspel tudi slovenskemu predstavniku Niku Pletikosu.

“Ker so bila pravila rahlo spremenjena in se je brisal le en najslabši rezultat, je bilo že od začetka pričakovati, da bo štela konsistentnost. To sem uspel obdržati skozi celotno prvenstvo, v zadnjih dveh dneh, ko so mi bili pogoji bolj naklonjeni, pa sem uspel dve regati tudi zmagati. To mi je v zadnjem plovu ob nekaj napakah tekmecev zadostovalo za bronasto medaljo,” je iz dežele ‘tam spodaj’ sporočil 29-letni Portorožan, ki se je z zmago v sklepni predstavi povzpel s petega na končno tretje mesto. Zlato je osvojil Rus Danil Krucih (22 točk), drugi je bil Avstralec Michael Compton (42).

Kim še pestijo bolečine v hrbtu

Uresničitev podobnega scenarija žal ni uspela Nikovim mlajšim sestram Kim in Lin Pletikos. Prva je v olimpijski ženski konkurenci osvojila 80. mesto (241 točk), Lin pa mesto za njo (254 točk).

“Na prizorišče sem prišla z manj treninga na vodi, kot bi si želela. Ker hrbet še vedno ni v celoti pozdravljen, sem dva dni po močnem vetru odjadrala samo dve regati od treh. Na splošno pa sem zadovoljna, ker sem bila tudi tukaj, po pogojih, kakršni običajno prevladujejo v Genovi, vedno v ospredju,” je z optimizmom dejala Kim, ki bo aprila na morju pred Genovo poskušala ujeti eno izmed zadnjih dveh razpoložljivih olimpijskih vozovnic za Tokijo.

Naslov svetovne prvakinje je že četrtič osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester (42 točk), druga je bila njena rojakinja Maxime Jonker (44 točk), tretja pa Norvežanka Line Flem Hoest (45 točk).

Vir: JZS.si