Clipper Round the World Race

Sedma etapa regate Clipper je zaključena. Namesto postankov na Kitajskem, so jadralci odjadrali regato, ki je bila približno enako dolga, kot bi bila načrtovana regata iz Filipinov Do Kitajske. Jadralci so pluli proti Japonskim otokom in se vrnili na Filipine. Na etapi, dolgi 1600 nmi je zopet dominirala ekipa Qingdao. Večino etape so vodili, prvi prečkali kontrolne točke in prvi prijadrali ciljno črto. Za ekipo Qingdao je to že četrta etapna zmaga. Svojo prednost v skupnem seštevku so povečali na 20 točk. Ekipa Unicef, ki je tokratno etapo končala na drugem mestu, se je v skupnem seštevku povzpela na trenutno 5. mesto.

Jutri, v sredo ob 11.00 uri po našem času, se bo pričela deveta etape regate, ki se imenuje The WTC Logistic Tri-Race. Etapa bo potekala v Južnem Kitajskem morju. Ekipe bodo plule na regatnem polju v obliki trikotnika. Teoretična razdalja regate bo 750 nmi. Ker so ekipe izenačene, etapa kratke, bo pomembno vlogo igrala taktika.

Skiper ekipe WTC Logistics, Rich Gould je komentiral:

»Posvetiti se bomo morali taktiki. Vsaka ekipa ima možnost, da se odloči za dva od treh oceanskih šprintov. Šest ur pred štartom regate moramo vse ekipe sporočiti, katera dva šprinta smo izbrali. Tudi tokratni štart bo potekal v stilu La Mans. Zelo smo veseli, da smo del regate Clipper, žal pa nam je, da ne bomo obiskali krajev Sanya, Zhuhai in Qingdao.«

Regata se bo pričela ob 19.00 uri po lokalnem času. Virtualni štart je postavljen na točko 14°42 N, 120°10 E. Vremenska napoved predvideva šibke do zmerne vetrov severozahodnih smeri.

Skiper vodilne ekipe Qingdao, Cris Brooks je komentiral:

»Vremenske razmere na etapi bodo spremenljive. Imeli bomo veliko različnih tipov vetra. Pogosto bomo morali menjati jadra. To bo odlična vaja za ekipo, da ponovno preverijo svoje sposobnosti in se povežejo v močno ekipo.«

Potek 9. etape regate Clipper

Clipper Round the World Race