Jadralni klub Pirat Portorož je uspel s kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva v razredu optimist. Tako bo morje izpred Portoroža med 18. in 25. oktobrom prizorišče bitke na valovih za evropsko titulo prvaka med najmlajšimi jadralnimi tekmovalci, mladinci med sedmim in petnajstim letom. Čestitke organizatorjem, saj so prav bogate izkušnje kluba z mednarodnimi regatami prepričale izvršni odbor mednarodne zveze razreda optimist IODA.

Prvotno bi moralo biti tekmovanje v Tallinnu v Estoniji, kjer pa so MEP zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. IODA je v obrazložitvi svoje odločitve zapisala, da smo v Sloveniji zelo dobro zajezili širjenje novega koronavirusa in ga tudi učinkovito nadziramo. Obenem pa lega države v središču Evrope omogoča, da bodo številne udeleženke lahko prišle na prvenstvo po cestah in da ne bo veliko letalskih potovanj.

Slovenija je prvenstvo stare celine v razredu optimist gostila že dvakrat doslej, v Piranu leta 1997 in leta 2009 v Portorožu. Jadralni klub Pirat Portorož že četrt stoletja pripravlja tudi tradicionalno velikonočno regato v tem razredu, ki je prerasla v najpomembnejše tekmovanje v tem delu Evrope in eno največjih na stari celini. Julija lani je Piranski zaliv gostil tudi mladinsko svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu 470.

Vir; JZS.si, besedilo: Dragan Sinožič