Pokal Burje 2020

Ta konec tedna, 27 in 28. junija, je morje pred Izolo pobelilo skupno kar 200 jader tekmovalcev iz sedmih držav v razredih optimist, laser radial, laser 4.7 in laser standard, saj je bil na sporedu težko pričakovani Pokal Burje v novem terminu po razglasitvi konca epidemije, ki je veljal tudi za kriterijsko regato za razred optimist in laser 4.7. Z regato Pokal Burje se je običajno v mesecu maju sklenila serija kriterijskih regat v razredu optimist in so se dokončno oblikovale reprezentance v razredu najmlajših tekmovalcev, letos pa je imela prav poseben šarm, sej je bila tokrat to prva regata v obdobju po sprostitvi ukrepov in je pokazala prva pokronska razmerja na vodi.

Med skoraj 150 optimisti iz sedmih držav so v skupnih rezultatih zmagovalni podij zasedli trije italijanski tekmovalci, med slovenci pa se je najbolje odrezal Svit Dujmovic Sterpin, JK Pirat, ki je končal skupno na nehvaležnem četrtem mestu. Drugi med slovenskimi fanti je bil Maj Petrič, JK Jadro, ki je bil skupno na 10. mestu, in tretji Mark Rodica, JK Burja Izola, ki je bil skupno na 19. mestu. Med dekleti je bila najboljša Slovenka Yelyzaveta Levandovska, SD Piran, skupno na 12. mestu, takoj za njo je bila Alja Petrič, JK Jadro, skupno na 13. mestu, in tretja med Slovenkami je bila Sara Domenik, JK Burja, skupno na 21. mestu.

V razredu laser standard je med 14 posadkami iz treh držav na regatnem polju dominiral Mariborčan Žan Luka Zelko, ki je zmagal v skupnih rezultatih, odličen drugi skupno je bil prav tako Slovenec Matej Valič in tretji italijan Alessio Spadon, na nehvaležnem četrtem mestu tik pod stopničkami pa je bil Gašper Strahovnik, sicer tretji med Slovenci.

V razredu 4.7 je med 28 posadkami iz štirih držav s konkurenco v skupnem rezultatu pometla slovenska jadralka Alenka Valenčič, drugi je bil Italijan Lorenzo Fonda in tretji Hrvat Tedi Leonardelli. Med Slovenci je bila na skupno petem mestu še Katja Filipič, med osmim in desetim nestom pa so se zvrstili kot najboljši trije Slovenci Luka Zabukovec, Jure Barl in Benjamin Aganovič.

V razredu laser radial so na zmagovalnem podiju dominirali hrvaški udeležnci, najboljša slovenska uvrstitev med 13 posadkami pa je bil na 9. mestu Aljaž Planinšek.

Pokal Burje 2020

Medalje najboljšim v olimpijskih razredih je podelil Vasilij Žbogar, predsednik Jadralnega kluba Burja in tudi predsednik strokovnega sveta JZS, v ostalih razredih pa je medalje in priznanja podelil Jure Žbogar, predsednik regatnega odbora za Pokal Burja.

Izkušen in odlično uglašen organizacijski odbor pod vodstvom Jureta Žbogarja je poskrbel za odgovorno in s priporočili usklajeno ravnanje z namenom preprečitve širjenja okužbe na kontaktnih točkah. »Zares smo veseli, da smo uspeli tudi letos speljati naš tradicionalni Pokal Burje, še posebej pa, da so se nam ob sprostitvi mednarodnih prehodov lahko pridružili tudi odlični jadralci in trenerji iz Italije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Slovaške in Avstrije. Oba regatna dneva je pospremilo sončno vreme s spodobnimi vetrovnimi razmerami, maestral je zapihal oba dneva s hitrostjo do 10 vozlov, tako da smo speljali po dva ali tri plove za vsak razred v obeh regatnih dnevih, uspešno razrežili še dva protesta na koncu in lahko rečem, da smo bili tako mi kot vsi udeleženci letos zelo zadovoljni,« je povedal Jure Žbogar.

S Pokalom Burja smo tako zagnali prenovljeni koledar regat za razred optimist. Najmlajše tekmovalce 11. in 12. julija čaka še ena kriterijska regata v Kopru, Guličev Memorial, ter 18. in 20. spetmbra Državno prvenstvo v Izoli, tako da bodo v jesen prijadrali pripravljeni na letošnja prvenstva. Posebej ponosno bo pred domačim občinstvom lahko nastopila naša evropska reprezentanca najmlajših tekmovalcev, saj bo prvenstvo stare celine v razredu optimist letos po enajstih letih ponovno v Sloveniji, gostitelj pa bo med 18. in 25. oktobrom Jadralni klub Pirat.

Vir: JZS.si; Fotografije: Dragan Sinožič