The OCean Race 2022-23

Novi organizatorji regate Ocean Race, ki smo jo poznali kot Volvo Ocean race, so sporočili, da se bo regata kmalu nadaljevala.

Že 14. regata Ocean Race, ki slovi po svoji zahtevnosti, so bo nadaljevala poleti 2021, v polnem razmahu regate, kot smo jo poznali pod imenom Volvo Ocean Race, pa se bo nadaljevala leta 2022.

Naslednja regata, že 14. po vrsti, se bo začela oktobra leta 2022 v španskem mestu Alicante in se bo končala poleti 2023 v italijanskem pristanišču Genova ravno ob 50. obletnici regate.

Poleg napovedi naslednje regate je organizator napovedal tudi desetletni plan regate, v katerem je tudi napoved evropske različice regate, ki bo potekala poleti 2021.

Planiranje regate je bilo strateško. Poleg želje vlagateljev je moral organizator upoštevati tudi trenutne svetovne razmere, ki jih je močno prikrojil izbruh koronavirusa.

Nova regata – nova pravila

Nova regata prinaša tudi nova pravila. Poleg dosedanjih jadrnic Volvo Ocean Race 65 (VOR65) se bodo regate lahko udeležile tudi jadrnice tipa IMOCA60. Gostujoča mesta, ki so že napovedala svojo udeležbo v prejšnjih letih, bodo partnerji regate tudi v letu 2022–23. Svojo podporo je potrdil tudi Volvo Cars, kot poseben partner regate The Ocean Race, po katerem je regata dolgo časa nosila ime. Ob tej priložnosti so organizatorji sporočili tudi dolgoročni plan regate. Naslednja se bo začela leta 2022 in zaključila leta 2023. Sledila ji bo 15. izvedba, ki bo potekala v letih 2026–27, 16. izvedba pa je planirana v letih 2030 in 31.

Med posameznimi izvedbami bodo organizirali tudi krajše regate, ki se jih bodo lahko udeležile tudi hitre jadrnice drugih razredov.

Peter Burling, olimpijski zmagovalec in udeleženec regate 2017-18 je povedal:

»Zmaga na regati Ocean Race je zame še vedno ambicija. Vem, koliko časa je potrebnega za pripravo na regato. O nastopu je treba začeti razmišljati že vsaj eno leto vnaprej. To je dovolj časa, da sestaviš dobro ekipo in si pripravljen na začetek regate v Alicanteju.«

Chris Nicholson, soustanovitelj regate in šestkratni udeleženec je dodal:

»Zaradi koronavirusa se je svet močno spremenil. Znova bomo priča odločnosti jadralcev, lastnikov regate in organizatorjev. Vsi smo izgubili dragocen čas, prav ko je bil ta najbolj pomemben. Sprememba načrtov je prava odločitev. Sedaj se bomo lahko osredotočili na najpomembnejše in spet postali del tega velikega dogodka.«

The OCean Race 2022-23