ŠD JK Kermar

Celoletna Šola jadranja

Od oktobra se je na O.Š. n.h. Makasa Pečarja izvajala šola jadranja za otroke. Skupaj se je ob četrtkih v učilnici 2 na stari šoli med 16. in 17. uro udeleževalo od 4 do 7 otrok. Pogovarjali so se o vsem, kar potrebuje otrok za jadranje na otroški jadrnici optimist, o vremenu, zakaj piha veter, o vozlih, delih jadrnic. Naučili so se, kako se imenujejo smeri pri jadranju. Obstajajo tri osnovne: proti vetru, bočno in z vetrom. Spoznali so tudi tehniko za izvedbo obrata proti vetru na simulatorju, kjer je pravilna izvedba zelo pomembna. Najlepši del dejavnosti šole jadranja ko otroci niso na vodi je žal odpadla zaradi epidemije. Z optimistom na kolesih in po šolskem igrišču sicer  otroci lovijo veter in poskušali krmariti . Vedno je bilo potrebno najprej sestaviti jadro in pravilno z moškimi vozli privezati jadro k jamboru. Skupaj so izvedli 12 ponovitev. Po tej izvedbi šole jadranje so lani v drugi polovici junija otroci bili povabljeni na Zbiljsko jezero, kjer so zapluli s pravimi optimisti. Tadej , Niko , Žan , Gala, Gašper, Lucija in Julija so postali mladi člani kluba in ob sobotah in nedeljah so jadrali po jezeru, kjer se učijo skrivnosti, ki jih jim odkriva trener Boštjan Rupnik, udeleženec treh svetovnih in treh evropskih prvenstev od leta 2013 do danes.

Začetno šolo jadranja so izvedli na Zbiljskem jezeru.

24-26.6. popoldan in 29.06.2020- 4.7.2020 med 10. In 16. uro

ŠD JK Kermar

Otroke spoznamo s plovilom optimist in veščinami, ki jih jadralci potrebujejo pri pripravi jadrnice in jadranju. Naučili se bodo, kako se pluje proti vetru, bočno in z vetrom in da se do cilja ne pride samo naravnost, temveč, da obstajajo še druge poti. Za menjavo smeri plovbe je potrebno narediti manever. Obstajata dve vrsti manevrov in sicer obrat proti vetru in obrat z vetrom. Plovila je potrebno vzdrževati, zato otroke naučimo osnovnih veščin. Ugotavljali bodo, da je jadranje zabavno. Ko plovilo obvladajo se začnemo učiti kako bodo prejadrali postavljeno regatno polje.

Za odrasle ima klub 3 jadrnice L'equipe 3,92 m. Sekcija veteranov šteje 8 jadralcev, ki vadijo na Zbilju.

Zbiljsko jezero:

Člani društva so dejavni na Zbiljskem jezeru že od meseca decembra 2019. Z jadrnicami mini 12 so izvedli dve regati. Ob dnevu enotnosti in samostojnosti 26.12.2019,  Povodni mož 8.2.2020 na Prešernov dan. Potem se prišla epidemija. Društvo je tudi soorganizator Regat za pokal štirih jezer pod okriljem Zveze za športno rekreacijo Slovenije.

V soboto 25.7.2020 DAN ODPRTIH VRAT na Zbiljskem jezeru med 13. In 19.uro. Zbor pri odbojki na mivki pri jezeru.

Vsi, ki se želijo seznaniti z jadranjem na vodi dobrodošli. Kdor bo pogumen se bo lahko popeljal z eno od klubskih jadrnic. Za krmarje je poskrbljeno. To bodo naši zvesti člani, ki se ukvarjajo tudi z regatnim jadranjem.

Kontakt: sd.jadralni.klub.kermar@gmail.com

Spletna stran: https://jkkermar.wixsite.com/jkkermar/kontakt

Pripravil: Boštjan Rupnik, ŠD JK Kermar, predsednik