Lastniki jadrnic RC44, skupaj z vodstvom razreda, so sprejeli odločitev, da dokončno odpovejo še preostali dve jesenski regati, ki naj bi se v Portorožu zgodili septembra in novembra. Tako jadralci v letošnji sezoni ostajajo brez enega samega startnega signala, misli pa že pozitivno usmerjajo v prvo regato prihodnje leto, upajmo - v Portorožu.

Razlog za soglasno odločitev je seveda znan, trenutna situacija, povezana s širjenjem Covida-19 je v veliki meri omejila možnost potovanj. To vpliva že na potovanja po Evropi, a v stalnih posadkah je tudi precej jadralcev iz drugih koncev sveta, za katere prihod v Evropo in vrnitev domov predstavlja še dodaten izziv. Odločitev je bila sprejeta tudi v smislu družbene odgovornosti, saj bo pripomogla k zmanjšanju števila nenujnih potovanj in s tem omejitvi širjenja virusa. 

Predsednik razreda RC44 in lastnik ekipe Team Aqua Chris Bake:

“Občutek, da je naša odločitev pravilna, je bil med lastniki soglasen. Seveda smo žalostni, a naša odločitev ni temeljila samo na varnostnih razlogih. Veliko ekip jadra skupaj že tako dolgo, da so že kot družina. Jadrati brez toliko ključnih jadralcev preprosto ne bi bilo enako.”

Bake je dodal, da vsi skupaj komaj čakajo, da se vrnejo na regatno polje, ter da vseh devet lastnikov ostaja predanih razredu tudi v prihodnje. 

Vodja razreda Bertrand Favre:

“Rad bi se zahvalil sponzorjem, lokalnim organizatorjem regat in ostalim deležnikom, ki so letos naredili vse, da so se sproti prilagajali spreminjajočim se okoliščinam. Še posebej pa bi se rad zahvalil Mitji Margonu in njegovi slovenski ekipi GoSAILING, ki so delali dvakrat več; ne le, da so se pripravili na uvodno regato v aprilu (ki je bila prav tako odpovedana, op.a.), marveč so se takoj prilagodili novemu programu in neumorno pripravljali tudi septembrsko regato. Zdaj si vsi skupaj želimo, da sezono 2021 dejansko začnemo v prelepem Portorožu.”

Mitja Margon, gonilna sila GoSAILING:

“Seveda smo si želeli, da bi po odpovedani aprilski regati izpeljali vsaj septembrsko, a glede na trenutno situacijo je bila sprejeta odločitev nedvomno na mestu. Naša pogum in vztrajnost sta kljub vsemu nagrajena, saj bo ta vrhunska zasedba jadralcev v enem najbolj prestižnih razredov otvorila sezono 2021. Ekipa, ki verjame v ta projekt in v Portorož, si to zasluži. Hvala vsem, ki so bili v pripravljenosti. Upajmo, da se bo do spomladi situacija dovolj umirila, da bomo lahko gostili uvodno regato razreda, tako kot smo jo uspešno gostili že pred dvema letoma in bi jo sicer tudi letos.”