V Vilamouri na Portugalskem se je uspešno zaključilo mladinsko odprto evropsko prvenstvo v razredu laser 4.7, ki je potekalo med 16. in 21. avgustom 2020 in se ga je, ob omejitvah povezanih s potovanji v času pandemije koronavirusa, udeležilo okrog 200 jadralcev iz 22 držav.
 
"Prvenstvo je bilo dolgo in naporno, odpeljali smo namreč kar 11 od 12 načrtovanih plovov. Pogoji za jadranje so bili dobri. Med celotnim prvenstvom smo imeli povprečno 12 vozlov hitrosti vetra in lep, oceanski val," je povedal vodja odprave Jakob Božič po zaključku mladinskega evropskega prvenstva, ki ga je prav gotovo zaznamovala tudi najnižja udeležba doslej, saj so nekatere reprezentance odpovedale udeležbo, med bolj konkurenčnimi na primer turška, iz drugih držav pa so večinoma na prvenstvo poslali le najboljše jadralce, za katere se pričakujejo vrhunski rezultati. Po šestih dneh jadranja je bil končni razplet na lestvici rezultatov za slovensko reprezentanco jadralcev takšen:
 
Alenka Valenčič - 6. mesto v kategoriji do 16 let, skupno 26. mesto
Lana Vidmar - 46. mesto
Luka Zabukovec - 15. mesto v kategoriji do 16 let, skupno 36. mesto
Ivan Vakhrushev - 20. mesto v kategoriji do 16 let, skupno 51. mesto
Benjamin Aganovič - 21. mesto v kategoriji do 16 let, skupno 54. mesto
 
"Naši fantje so se v kvalifikacijah solidno spopadli z nekaj več vetra, tudi 16 vozlov hitrosti, kar jim je, glede na rezultate, tudi bolj ustrezalo. Ob srednje močnem vetru v finalnih plovih, ko so jadrali v zlati skupini, se niso najbolje znašli, predvsem se v tako kvalitetni floti jadralcev niso uspeli otresti učinka napak na startih. Luki Zabukovcu je med zadnjo regato še počil sistem za vang na jamboru, in to le 4 min pred startom, tako da smo mu komaj za silo zakrpali opremo, da je sploh lahko speljal ta plov. Končal je skupno 36. ter 15. v kategoriji do 16 let, kjer pa bo jadral še naslednje leto, saj je rojen leta  2006. Skupaj s trenerjem Matijo Čokom verjameva, da je bil sposoben še boljšega rezultata, a na tem prvenstvu ni imel tiste prave sreče. Ivan Vakhrushev je imel težave predvsem v prvih orcah in zaradi napačnih odločitev v finalni seriji zaključil na 51. mestu, v kategorji do 16 let pa je bil 20. Benjamin Aganovič je izpolnil cilj uvrstitve v zlato skupino, kjer pa je plačal davek zaradi šibkejšega vetra in pomanjkanja izkušenj na velikih tekmovanjih, saj je bil to za njegov prvi nastop na velikem tekmovanju, kot so evropska ali svetovna prvenstva, tako da je zaključil z uvrstitvijo na 54. mestu, v kategoriji do 16 let pa je bil 21. Pri dekletih je Alenka Valenčič z zadnjo regato, ki jo je končala na skupno 5. mestu, popravila vtis prvenstva, saj je neprestano kazala, da je sposobna takšnih rezultatov, pa se ji nikakor ni izšlo. Kljub slabšem jadranju je na koncu osvojila 6. mesto v kategoriji do 16 let ter 26. skupno. Lana Vidmar je odvozila zelo solidno prvenstvo, glede na sposobnosti in pogoje bi morda lahko bila uvrščena še kakšno mesto višje, vendar smo na koncu z njenim rezultatom zadovoljni," nam je ob končnih rezultatih pojasnil Božič.
 
Med fanti je evropski prvak na Portugalskem postal Grk Anastasios Gkaripis, ki se je z doslednostjo uspel prebiti v sam vrh. Srebro je osvojil Poljak Przemyslaw Machowski,  bron pa je pripadel Italijanu, ki je bil hkrati evropski prvak v kategoriji do 16 let, Domenico Lamante. Med dekleti je evropska prvakinja postala Švicarka Anja Von Allmen, srebrno medaljo je osvojila Italijanka Carlotta Rizzardi, bronasto pa Poljakinja Lily May Niezabitowska. Hrvatica Petra Marendić pa je od začetka prevladovala v kategoriji do 16 let, v kateri je postala evropska prvakinja ter na koncu zasedla tudi skupno 6. mesto.
 
"Glede na kvaliteto naših jadralcev, sva skupaj s trenerjem Matijo Čokom pričakovala boljše rezultate, a letos je res eno posebno leto, saj se do tega prvenstva nismo mogli pomeriti z drugimi. Lahko pa rečeva, da smo sedaj vsaj videli, kje so težave in kaj moramo izboljšati. S temi izkušnjami sva tudi prilagodila program dela v prihodnje. Stremeti moramo k treniranju s čim bolj konkurenčnimi tekmeci  in udeležbi na čim bolj konkurenčnih regatah v tujini, kolikor bodo to le dopuščale možnosti glede na omejitve potovanj zaradi pandemije koronavirusa. Za konec lahko rečeva, da so se naši jadralci  maksimalno potrudili skozi celo prvenstvo, prav vsak dan posebej, in prihajajo domov z novim zagonom za treniranje v želji po prihodnjih uspehih," je za konec povedal Božič.
Naša reprezentanca se sedaj vrača domov, kjer pa ne bodo dolgo, saj jih že v začetku septembra čakata državni prvenstvi v razredu laser v Avstriji (Attersee) in na Madžarskem (Balaton). Mladinsko evropsko prvenstvo 2021 v razredu laser 4,7 pa bo od 23. do 31. julija 2020 v nemškem Travemundeju.

Vir: JZS.si; Foto: Jakob Božič