Na 5. mestu je Toni Vodišek zaključil letošnje evropsko prvenstvo v razredu formula kite - posamično, na katerem sta med 92 sodelujočimi športniki iz 19 držav skupaj s sestro Marino Vodišek zastopala Slovenijo, ki pa je na koncu osvojila 20. mesto.

Toni Vodišek se po 10 mesecih okrevanja po lanski poškodbi rame vrnil na regatno prizorišče v odlični formi, saj se je vse od prvega dne vrtel v ospredju in se v kvalifikacijskih plovih počasi pomikal od četrtega na tretje mesto z le dvema točkama zaostanka za takrat še drugo uvrščenim Francozom Theom de Ramecourtom, nato pa je zadnji dan oba prehitel še en odličen Francoz, Maxime Nocher, ter si s tem zagotovil mesto v regati za medalje. V polfinalih sta nato tako Toni kot Theo izgubila boj za priložnost potegovanja za medalje. Thea je nadvladal Connor Bainbridge iz Velike Britanije, Toni Vodišek pa ga je izgubil za las, prav v zadnjem plovu, kjer ga je prehitel Francoz Nicolas Parlier, ter tako evropsko prvenstvo zaključil na 5. mestu. Evropski prvak je gladko postal Francoz Axel Mazella, ki je dominiral od prvega dne prvenstva, srebro je osvojil Maxime Nocher, bron pa Britanec Connor Bainbridge.

»To je bilo moje prvo prvenstvo po dolgem času, veliko mi je manjkal trening na morju, kar pa bomo v prihodnje nadoknadili. Zagotovo. Letos sem bil namreč le 30 dni na morju, kar je definitovno premalo, po poškodbi je zmanjkalo časa. Priprave na prvenstvo niso le nekaj tednov, temveč je to proces, ki traja celo leto. Počutim se zelo v redu, tako da mislim da ne bo težav. Pokazal sem, da sem lahko med prvimi, ker sem bil ves čas v ospredju in tudi zmagal nekaj regat,« je povedal Toni Vodišek po končanem prvenstvu.

Trener Rajko Vodišek je dodal: »Z vsem skupaj smo zadovoljni. V polfinalu je bilo regatno polje krajše, zaradi tega so bili tekmovalci bolj skupaj. Pozna se, da Toniju manjkajo tekme, kjer so tekmovalci zelo skupaj. Francozi to trenirajo med seboj doma, pri njih je vsak trening takšna tekma. Ne bo lahko, se pa ne predajamo.«

Med ženskami je od prvega dne dominirala mlada Poljakinja Julia Damasiewicz, ki je postala evropska prvakinja, srebrno medaljo si je v regati za medalje prijadrala Britanka Ellie Aldridge, svojo izgubljeno začetno prednost pa z bronasto medaljo potolažila še ena odlična mlada Poljakinja, Magdalena Woyciechowska. Naša Marina Vodišek je na tem prvenstvu uspešno nabirala izkušnje in se je že prve dni uspela uvrstiti med prvo deseterico do prve boje, do konca prvenstva pa pokazala, da lahko prijadra med tako konkurenčnimi tekmovalkami med prvo polovico tudi do konca plova. Njene nastope je budno spremljal tudi trener Rajko Vodišek, ki se je osredotočil na tiste lastnosti, ki jih bo v prihodnje želel izboljšati s treningom: "Preveč spoštovanja do sotekmovalk - tudi, ko ima sama prednost, jim prepusti prednost. Vidi se tudi odziv na obratih z vetrom pri veliki hitrosti, ko ima tekmovalke blizu ob sebi, tako da smo dobili dober vpogled v to, kaj moramo izboljšati."

Vse oči so bile na tem prvenstvu uprte tudi v opremo, saj so športniki tokrat prvič tekmovali z takšno, ki jo bodo uporabljali na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Serijska oprema je bila zaradi omejitev povezanih s pandemijo koronavirusa šele pred kratkim odobrena in registrirana. Toni je s svojo izbrano opremo zadovoljen, vendar jo je pred tem tekmovanjem lahko uporabljal šele zelo malo časa.

Prihodnji izziv za Tonija in Marino Vodišek bo na sporedu med 15. in 20. septembrom, ko je na vrsti mešano evropsko prvenstvo v razredu formula kite v Avstriji.

Vir: JZS.si; Fotografije: Eureka / Dominik Kalamus