Toni vodišek, Marina Vodišek , formula kite, Traunsee

Danes se je na jezeru Traunsee v Avstriji končalo mešano evropsko prvenstvo v razredu formula kite, ki je potrjen format tekmovanja za poletne olimpijske igre v Parizu 2024, kjer sta Slovenijo zastopala brat in sestra, Toni in Marina Vodišek.

Prvenstvo je potekalo v obliki štafete, kjer se na štartu menjavata moški in ženska iz iste ekipe, vsak dan pa se je zamenjal vrstni red, kateri del ekipe je štartal najprej – enkrat so prvi začeli moški, drugič ženske. Na tem evropskem prvenstvu so se najboljši kajtarji predvsem spoprijeli s formatom mešanih ekip, saj je to novost za vse, posamične discipline pa ne bo na programu OI v Franciji.

Slovensko ekipo sestavljata brat in sestra Vodišek, ki sta prvenstvo končala na 10. mestu, za Slovenijo pa šteje njuna uvrstitev po državah 5. mesto.

Prvi dan so začeli najprej moški, Toni in Marina sta z uvrstitvama na 2. in 3. mestu prek ciljne črte zaključila s 5 točkami na sedmem mestu. Drugi dan so začele najprej ženske, naša ekipa je opravila dobro, z uvrstitvami 3,3,2,5,DNF sta zaključila na osmem mestu in se tako uvrstila v srebrno skupino za dva dneva finalnih plovov. V srebrni skupini sta prvi dan prevzela vodstvo, nato pa drugi dan zaključila na drugem mestu, skupno na osmem. Vseskozi se je izkazalo, da naši ekipi bolje ustrezajo štarti, kjer so moški prvi, saj je Toni uspel ustvariti prednost, ki jo je Marina nato zadržala in dobro opravila svoje delo vse do konca. Sledil je še nedeljski končni razplet prvenstva, kjer sta bila razporejena v B skupino s prenesenimi 3 točkami, po dveh plovih z uvrstitvama na 6. in 4. mestu pa sta prvenstvo zaključila na skupno 10. mestu, kar pa ju že na tej prvi preizkušnji uvršča v prvo deseterico najboljših.

»Zadovoljen sem s svojim nastopom, z nastopom sestre in z nastopom najine ekipe. Na vodi letos ne bomo več dolgo, zdaj prihaja čas za fizične priprave. Ugotovili smo nekatere napake, ki jih bo treba odpraviti, a časa do olimpijskih iger v Parizu imava dovolj in do takrat bova brez dvoma v TOP formi,« je povedal naš najboljši kajtar Toni Vodišek, ki je trenutno 2. na jakostni lestvici med moškimi v tem razredu. »Tudi jaz sem zadovoljna z nastopom, čeprav je bilo zelo, zelo mrzlo, tako da upam, da bo prvenstvo naslednjič v kakšnem toplejšem kraju. Potrudli se bomo, da bo še boljše in da čim uspešneje odpravimo napake,« je ob tej prvi skupni preizkušnji na velikem tekmovanju povedala sestra Marina Vodišek.

Evropska prvaka sta postala Britanca Connor Bainbridge / Ellie Aldridge, srebrna sta bila nemca Florian Gruber in Leonie Meyer, bronasta pa še ena britanska ekipa Guy Bridge / Katie Dabson. V tem formatu bomo vsekakor napredek lahko še spremljali, saj je bil med prvimi petimi iz jakostne lestvice najboljših moških predstavnikov v današnji regati za medalje le eden, današnji zmagovalec Bainbridge pa je sicer 7. na jakostni lestvici.

Toni vodišek, Marina Vodišek , formula kite, Traunsee