Žan Luka Zelko

Danes se je v Gdansku na Poljskem evropsko prvenstvo za laserje prevesilo v drugo polovico. Fantje v standardu so odjadrali prve finalne plove, razdeljeni v zlato in srebrno skupino. Zlata skupina, v kateri je jadral Žan Luka Zelko, je uspela odjadrati oba predvidena plova, medtem ko so srebrni, v kateri se je meril tudi Liam Orel, zaradi šibkega vetra drugi plov prekinili, potem pa nekoliko kasneje iz istega razloga prekinili še ponovljeni start. Srebrna skupina tako danes ostaja z enim odjadranim plovom. 

Žan Luka Zelko je začel skromno. Prvi plov v zlati skupini, v katero je po končanih kvalifikacijah uvrščenih najboljših 63 jadralcev, je končal na 50. mestu. Veliko bolje je nato odjadral drugega, se prvi privetrni boji bližal med vodilno trojico, a mu je močan zasuk vetra prekrižal načrte. Plov je končal na 29. mestu v skupini. Po odbitku doslej najslabšega rezultata iz današnjega prvega plova je trenutno na skupnem 58. mestu.

Liam Orel je svoj prvi finalni plov zaključil na 49. mestu v srebrni skupini, v kateri se prav tako meri 63 jadralcev in je po današnjem dnevu 44. v skupini. V drugem prekinjenem plovu je na prvo privetrno oznako prijadral kot dvanajsti.  

Žan Luka Zelko: “Danes smo imeli manj vetra, nekje 5-7 vozlov, prav tako z obale, in je bilo kar ’tricky’. V prvi regati sem imel možnost, da bi prišel do nekoliko boljšega mesta, a sem v prvi orci naredil preveliko napako, da bi se v zlati skupini še uspel prebiti naprej. Ostal sem zadaj, se boril, pridobil nekaj mest in končal, kjer sem. V drugem plovu je bilo veliko bolje, boril sem se od začetka do konca, držal sem se bolj leve strani, žal pa je prav na koncu, tik pred orco, prišel močan sunek vetra z desne, in namesto, da bi obračal bojo med prvimi tremi, sem jo obračal okoli 30 mesta. Med krmo in drugo orco sem se potem prebijal naprej, na žalost pa nam je v kratki orci tik pred ciljem povsem ‘zbonacalo’ in tam sem izgubil pet, šest bark, sicer bi bil rezultat drugega plova dosti boljši. Pred nami so še štirje plovi, za jutri je napovedan zelo šibak veter in upam, da ga bo dovolj, da izpeljemo oba plova.” 

Jutri se prvenstvo nadaljuje z naslednjima dvema finalnima plovoma in zaključi v torek. 

Po prvem finalnem dnevu v vodstvu ostaja Britanec Michael Beckett, na drugo se je prebil rojak Elliot Hanson, na tretjem pa se drži Ciprčan Pavlos Kontides.