Ivica Kostelič, Jure Jerman, Five, Vendee Globe

Ivica Kostelić, najboljši hrvaški smučar, bo bele strmine zamenjal z modrino Atlantskega oceana. Ker je človek izzivov, se je odločil, da bo sodeloval na svetovno znani regati Route du Rhum, ki bo potekala leta 2022.

Po pisanju hrvaškega časnika index.hr ima Ivica Kostelić nov izziv. Odločil se je, da se leta 2022 udeleži naslednje regate Route du Rhum, ki poteka od francoskega pristanišča Saint Malo preko Atlantika, do pristanišča Point a Pitre na otočju Guadalupe. Jadralci morajo to transatlantsko preizkušnjo prepluti sami. Da bo na regati kar najuspešnejši, se je povezal s podjetjem FIVE, ki je eno izmed uspešnejših hrvaških programerskih podjetij, ter slovenskim jadralcem in vremenoslovcem Juretom Jermanom. Skupaj bodo pripravili posebno programsko opremo, ki bo pridobljene vremenske podatke uporabila na najboljši možen način in Kosteliću pomagala pri navigaciji po najboljši poti preko Atlantika.

Programska oprema bo prvič uporabljena na regati Vendee Globe. Na svoj računalnik na jadrnici Apivia jo bo imel nameščeno francoski jadralec Charlie Dalin.

Kostelić je dodal, da se spogleduje z nastopom na olimpijskih igrah v Parizu. Na teh igrah bodo prvič na sporedu odprtomorske regate, ki bodo potekale na Atlantiku. Za zdaj je planirana plovba mešanih dvojic. Kostelić pravi, da je že našel sojadralko.

Z isto disciplino in nastopom na igrah v Parizu se spogleduje tudi naš jadralski as Vasilij Žbogar.