Danes se je v Gdansku na Poljskem z zadnjima finalnima plovoma zaključilo evropsko prvenstvo za olimpijski enosed laser. Žan Luka Zelko prvenstvo zaključuje na 43. mestu v evropski konkurenci, medtem ko je Liam Orel zaključil  na 49. mestu v srebrni skupini in kot 100 evropejec.

Žan Luka Zelko je prvi današnji plov začel prehitro, startno črto je prečkal trenutek pred startnim signalom in bil zaradi izobešene črne zastave avtomatično izključen (BFD). Plov je sicer odjadral v celoti in ga končal na (nepriznanem) zelo dobrem 15. mestu. Toliko bolje mu je šlo v drugem plovu, ki ga je regularno zaključil na 17. mestu, kar je tudi njegov najboljši rezultat na tem prvenstvu, ki ga zaključuje na 49. mestu v konkurenci 126 jadralcev.

Žan Luka Zelko: “Z današnjim jadranjem sem kar zadovoljen, uspelo mi je odjadrati dva plova v prvi dvajseterici, prvega sem končal na 15. in drugega na 17. mestu. Čeprav sem imel v prvem plovu prehiter start in sem bil diskvalificiran, moram reči, da sem s svojim jadranjem zadovoljen, jadral sem v ospredju od začetka do konca, ves čas pridobival, in to je bilo v skupini, kakšna je bila tukaj, med smetano evropskih jadralcev, dobro. Na žalost pa s svojim skupnim rezultatom nisem zadovoljen in vidim, da se mi odsotnost od regat v zadnjem letu zelo pozna. Ko bom prišel nazaj v regatni ritem, bo dosti lažje. Pogovarjali smo se že tudi o načrtih za naprej in novembra nadaljujem s treningi in pripravo na olimpijske igre.” 

V srebrni skupini, kjer je jadral mladi Liam Orel, lanskoletni svetovni mladinski prvak v razredu finn, ki je šele letos spomladi začel jadrati v razredu laser standard, so danes odjadrali le en plov, Liam pa je ciljno črto prečkal na 41. mestu ter se na koncu uvrstil na 49. mesto v srebrni skupini ter skupno na 100. mestu med vsemi udeleženci prvenstva.

Liam Orel: "S končnim rezultatom nisem zadovoljen, sem pa dobil konkretno izkušnjo članskega prvenstva v razredu laser standard in videl, kolko dela me čaka v prihodnjih letih. Taktične napake sem sicer sproti popravljal, a rezultat je na koncu takšen," je povedal po današnjem zaključku nadarjeni mladi Koprčan, ki se je na tem prvenstvu soočal s precej izzivi že od samega začetka - od vloma v reprezentančni kombi prvo noč, ko so mu ukradli nekaj potrebne opreme, do lažje prometne nesreče le nekaj dni pozneje po regati, poleg tega pa mu niti na morju ni šlo po pričakovanjih.

Na stopničke so prijadali vsi trije Britanci, ki so najboljše položaje zasedali že včeraj, le da sta se na prvih dveh mestih zamenjala Elliot Hanson, nov evropski prvak, in srebrni Michael Beckett. Bron je prijadral Lorenzo Brando Chiavarini.