Yannick Bestaven, Vendee Globe

Včeraj zvečer ob 19.35 (UTC) je v cilj regate Vendee Globe prijadral prvi jadralec Charlie Dalin. Žal se v cilju ni mogel veseliti zmage, saj so za njim pluli še trije jadralci, ki so pomagali reševati Kevina Escoffierja, kateremu se je potopila jadrnica na Južnem oceanu.

Kot drugi je v cilj priplul Louis Burton. Kljub temu, da sta oba obplula svet, je bila razlika med njima le 4 ure in 10 minut.

Yannick Bestaven je zmagovalec

Danes zgodaj zjutraj 3:19 (UTC) je v cilj priplul Yannick Bestaven. Za Dalinom je zaostal 7 ur in 45 minut. Ker je bil eden izmed trojice jadralcev, ki je pomagal pri reševanju, so po prihodu v cilj njegovemu času odšteli čas, ki ga je porabil za reševanje. Bonus 10 ur in 15 minut ga je postavil na prvo mesto. Njegov korigirani čas znaša 80 dni 3 ure 44 minut in 46 s, kar je 2 uri in 30 min manj kot Dalin.

Prve beseda Yannicka Bestavena po prihodu v cilj:

»Vendee Globe ima letos dva zmagovalca. Počutim se, kot da živim sanje. Od popolne osame prideš v množico ljudi, na zabavo. Vse te luči, vsi ljudje, skoraj ne verjamem, da je res. Še vedno sem na svoji dirki. To so otroške sanje.

Severni Biskajski zaliv je bila najboljša opcija za mojo jadrnico in jadra, ki jih imam na krovu. Moral sem pluti in poiskati prostor med dvema frontama nizkega pritiska. Ni bilo enostavno biti prvi na tej regati. Uspel sem se zbrati in pridobiti nekaj milj proti Dalinu. Zadostovale so, da sem nadomestil čas. Bila je izjemna regata. Vedno sem verjel, da sem tega sposoben. Pri rtu Horn sem mislil, da bom zmagal. Potem pa sem si mislil, tudi če končam kot 25. bo dovolj dobro. Za to regato smo se z ekipo dobro pripravili. Vedel sem, da imam dobro in zanesljivo jadrnico.

Jadrnice so glasne, plovbe je stresna in življenje na krovu je težko. So trenutki, ko si osamljen…

Končni rezultat je presegel moja pričakovanja. V življenju sem si predstavljal veliko stvari in veliko sem jih že doživel. Po bitki, ki sem jo bil, je zmaga, ki sem jo prinesel Maître CoQ IV uresničitev sanj."

Le uro in 20 minut kasneje je v cilj priplul Thomas Ruyant. Žal je bil prepočasen za stopničke. Trenutno je na četrtem mestu, ki pa še ni zanesljivo.

Boris Herrmann trčil v ribiško ladjo

Boris Herrmann je bil resen kandidat za stopničke. Le 90 nmi pred ciljem je trčil v ribiško ladjo. Poškodovano ima desno hidrokrilo in del trupa plovila. Plovilo je uspel zavarovati in proti cilju pluje z zmanjšano hitrostjo. Herrmann je drugi jadralec, ki ima bonus. Njegov znaša 6 ur. Do cilja ga loči še 22 nmi. Če bo priplul pred 10:42 bo osvojil četrto mesto v nasprotnem pa bo končal kot peti.