Luna Rossa Prada Pirelli, Ineos Team, PRada CUP

Danes ob 16.00 uri po novozelandskem času (04.00 po našem) je potekal tretji tekmovalni dan pokala Prada pred Aucklandom na Novi Zelandiji. Ekipa INEOS je zabeležila prvo zmago v dvoboju z ekipo Luna Rossa Prada Pirelli.

V dosedanjih dveh tekmovalnih dneh so organizatorji uspeli izvesti štiri plove. Italijanska ekipa Luna Rossa Prada Pirelli je v vseh štirih nalogo opravila brezhibno in vedno priplula skozi cilj pred ekipo Ineos. Današnji, treti tekmovalni dan je angleški ekipi omogočil, da zaostanek zmanjša in ostane v boju za zmago v Pokalu Prada. Za zmago v finalu ekipa potrebuje 7 zmag. Ker nobeni ekipi to še ni uspelo, je lahko zmagovalec še katera koli od ekip.

Še pred začetkom prvega plova sta obe ekipi pokazali, da ne popuščata. Ekipa Luna Rossa je pred štartno črto močno ovirala ekipo Ineos. Pred linijo sta pripluli 5 sekund in jo obe prečkali predčasno. Ekipa Ineos si je  v vetru, ki je pihal s hitrostjo med 8 in 12 vozli, priborila nekaj metrov prednosti. Ekipa Luna Rossa se ni predala temvež zaplula v svojem slogu. Že po nekaj prečenjih je prešla v vodstvo in prvi obrat izvedla 15 sekund pred ekipo Ineos. Na tretjem obratu se je prednost povečala na 58 sekund. Ekipa Luna Rossa je etapo plov odjadrala v svojem slogu, brez napak. Ekipa Ineos je celoten plov izvedla solidno, a njihov zaostanek v cilju je znašal 1 min in 20 s.

Po petem plovu je bil rezultat že 5:1 v prid ekipe Luna Rossa Prada Pirelli. Prednost je izjemno velika a bitka še ni izgubljena. Šesti plov se je pričel nekoliko bolj izenačeno. Obe ekipi sta prečkali štartno črto takoj po štartnem signalu. Za nekaj desetink sekunde je bila hitrejša ekipa Ineos, ki je v dosedanjih plovih imela običajno težave na samem začetku. Prednost so povečevali vse do prvega obrata in obrnili 8 s pred ekipo Luna Rossa. Pred četrtim obratom je prednost narasla že na 600 m. Luna Rosa se seveda ni predala. Kljub vodstvu 5:0 niso popustili in večino zaostanka nadomestili z odličnim jadranjem. Zaostanek so zmanjšali na vsega 100m in angleški ekipi dali vedeti, da plova š eni konec in zmaga še ni v njihovih rokah. Na petem obratu je bila prednost spet vsega 9 s oziroma 100m. Ekipa Ineos se je zbrala in brezhibno zaplula proti cilju. Njihova hitrost plovbe je bila 2 vozla višja in cilj so prečkali s 150 m prednosti oziroma 14 s pred ekipo Luna Rossa.

Trenutno je rezultat 5:1 za ekipo Luna Rossa. Nadaljevanje regate bo potekalo jutri, kjer bo prva možnost, da ekipa Luna Rossa osvoji zmago, ali pa da ekipa Ineos zmanjša zaostanek in se vrne v boj za zmago.

Rezultati

Ekipa/Tekmovalni dan 1 2 3 4 5 6 7 SKUPAJ
Luna Rossa Prada Pirelli 2 2 1         5
Ineos Team 0 0 1         1

Posnetek današnjega tekmovanja