36. Americas Cup - Pokal Amerike

Po zgolj treh mesecih od prvega uradnega tekmovanja v razredu AC75, se bo pred Aucklandom na Novi Zelandiji pričel 36. Polkal Amerike. Prva dirka bo jutri, 10.3.2021 ob 16.15 uri po lokalnem času (4.15 uri po našem času).

V pokalu se bosta pomerili ekipi Emirates Team New Zealand s skiperjem Peterom Burlingom za krmilom, ter Luna Rossa Prada Pirelli skiperjem Maxom Sireno za krmilom. Nedvomno bomo priča razburljivemu jadranju z izjemno hitrimi jadrnicami, ki lahko dosegajo hitrosti plovbe, ki so lahko trikratnik hitrosti vetra. Ekipi se bosta pomerili v 13 etapah. Zmagala bo ekipa, ki bo prva dosegla sedem zmag. Od srede pa do sobote bosta potekali po dve etapi dnevno, v nedeljo pa bo le ena, zaključna etapa, ki ji bo sledila uradna razglasitev rezultatov.

Plovila AC75 so bila pred tremi leti le koncept na kosu papirja. Danes pa so to osupljive jadrnice, ki so presegla pričakovanja strokovnjakov in publike. S kakšnimi hitrostmi so sposobne pluti je zaenkrat še uganka. Na pokalu Prada, ki je potekal pred mesecem dni, so se približali hitrostim 50 vozlov. Plovila so oblikovana izjemno hidro in aerodinamično. Imajo zelo majhen upora in majhno težo. Kje je meje teh jadralnih bolidov še ni znano.

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani.

Foto: COR36 – Studio Borlenghi