AC75, Auckland, Pokal Amerike, Americas Cup

Danes je potekal šesti dan obračunov v Pokalu Amerike. Na programu sta bila dva plova.

Na regatnem polju pred Aucklandom je bilo oblačno vreme in pihali so nekoliko močnejši vetrovi kot včeraj. Žal njihova smer ni bila primerna, zato je bil organizator prisiljen prestaviti začetek prvega plova, dokler veter ne spremeni smeri.

S polurno zamudo sta se jadrnici podali na regatno polje. Veter je pihal s hitrostjo 15–17 vozlov in zagotavljal zanimiv obračun z visokimi hitrostmi plovbe. Obe ekipi sta na startno črto prijadrali izjemno natančno in jo prečkali takoj po startnem signalu. Ekipa Emirates Team New Zealand je začela nekoliko hitreje in si pridobila 10–20 m prednosti. Italijani so pluli ob njihovem boku in po 2000 m prešli v vodstvo. Tudi njihova prednost ni bila večja od 20 m. Prvi obrat so izvedli le sekundo pred ekipo Emiratov. Po obratu sta ekipi pospešili in zapluli s hitrostmi več kot 40 vozlov. Na drugem obratu je prednost Italijanov narasla na osem sekund. Ekipa Kiwijev se nikakor ni predala. Majhna sprememba v vetrovnih pogojih jim je omogočila izkoristiti prednosti njihove jadrnice, nadomestiti zaostanek in za nekaj trenutkov preiti v vodstvo. Ekipa Luna Rossa je odgovorila na napad, pospešila in se spet prebila v vodstvo. Na tretjem obratu so prednost celo povečali za eno sekundo. V nadaljevanju se jim je ekipa Kiwijev približala in zaostanek zmanjšala le na 1 s. Po obratu jim je uspelo prednost spet povečati na dobrih 100 m. V drugi polovici plovbe proti petemu obratu pa so se odločili za plovbo po levem delu regatnega polja. Tam je pihal šibkejši veter. Hitrost plovbe je padla in ekipa Emirates Team New Zealand je izkoristila boljše razmere v vzhodnem delu in si zagotovila 200 m prednosti. Po obratu so nadaljevali v svojem slogu in prednost povečali na 500 m. Ciljno črto so prečkali 30 sekund pred Italijani.

Ekipa ETNZ si je priborila šesto točko. Za zmago jih potrebujejo sedem. Naslednja priložnost bi morala biti ob 17.15 (po lokalnem času). Organizatorji so morali začetek prestaviti zaradi nenadne spremembe smeri vetra. Nameravali so pripraviti novo regatno polje, prilagojeno novi smeri vetra. Ker pravila Pokala Amerike zahtevajo, da mora biti start regate pred 18. uro, so organizatorji napovedali drugi dvoboj ob 17.55. Žal jim novega regatnega polja ni uspelo postaviti pravočasno in so morali drugi plov odpovedati.

Regata se bo nadaljevala jutri.

Rezultati

Ekipa/Tekmovalni dan 1 2 3 4 5 6 7 SKUPAJ
Luna Rossa Prada Pirelli 1  1  1  - 0 0   3
Emirates Team New Zealand 1  1  1  - 2 1   6

Posnetek današnjega tekmovalnega dne

Foto: ACE / Studio Borlenghi