Transat Jacques Vabre 2021

Letošnjo jesen bo potekal že 15. Transat Jacques Vabre v povsem novi preobleki. Še vedno bodo jadralci razdeljeni v štiri različne skupine glede na tip in velikost jadrnic, ne bodo pa več pluli po isti poti.

Transat Jacques Vabre 2021

Začetek regate, prečkanja Atlantika, bo še vedno pred pristaniščem La Havre v Normandiji. Prav tako bo cilj v pristanišču Fort de France na otoku Martinique, preostalo vmes pa bo potekalo drugače. Organizator se je odločil, da bo regata bolj zanimiva, če bodo plovila prihajala v cilj z manjšimi razlikami, ki jih pogojujejo tipi plovil. Najpočasnejše na regati so jadrnice tipa Class 40, bistveno hitrejši so katamarani tipa Multi 50 in jadrnice Imoca 60, najhitreje pa plujejo večtrupci razreda Ultim. Zato so za letošnjo izpeljavo regate organizatorji pripravili tri različno dolge poti. Najkrajšo, dolgo 4600 nmi, ki bo potekala izpred pristanišča La Havre, do Zelenortskih otokov preko Atlantika do cilja na otoku Martinique, bodo morale prepluti jadrnice tipa Class 40. Jadralci, ki bodo pluli na večtrupcih razreda Multi 50 in enotrupnih jadrnicah Imoca 60, bodo prepluli 5800 nmi. Ko bodo pripluli mimo Zelenortskih otokov, bodo nadaljevali plovbo v smeri jugozahoda. Obpluti bodo morali otok Fernando de Noronha pred brazilsko obalo, nato pa zapluti proti severozahodu do cilja na otoku Martinique. Najhitrejši večtrupci razreda Ultim bodo pluli še dlje. Prepluti bodo morali 7500 nmi. Spustiti se bodo morali globoko v južni Atlantik vse do otočja Trindade in Martim Vaz, nato pa se vrniti v severni Atlantik do cilja na otoku Martinique.

Regato naj bi najhitreje končali jadralci v razredu Multi 50. Za prečkanje Atlantika naj bi potrebovali 12 do 15 dni. Jadralce v razredu Imoca 60 pričakujejo po 14 do 17 dneh, jadralce v razredu Class 40 po 17 do 22 dneh in jadralce razreda Ultim po 16 do 17 dneh.

 

Razburljiva regata se bo začela 7. novembra 2021. V celoti jo bomo spremljali na naši spletni strani.