Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes v Portorožu z imenom Šavrinka krstili novo jadrnico olimpijskega dvoseda 470, ki ju bo popeljala na olimpijske igre na Japonsko. Pred tem ju čaka še evropsko prvenstvo v razredu 470 med 30. aprilom in 7. majem v portugalski Vilamouri. Tako bosta imeli še enkrat priložnost izkazati se na istem prizorišču, kjer sta svetovno prvenstvo pred nekaj tedni zaključili na 15. mestu, a sta se vendarle poslovili z upanje vlivajočim 2. mestom v zadnji regati. Še na tem svetovnem prvenstvu sta tekmovali na jadrnici novozelandskega proizvajalca, z novo jadrnico pa se vračata k nemškemu proizvajalcu Ziegelmayer. Je sodobnejša verzija tiste, s katero sta jadrali na prejšnji olimpijadi v Riu de Janeiru, ki sta jo zaključili na 6. mestu, čeprav sta bili ves čas boju za odličje.

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Možnost za novo jadrnico se je odprla zaradi prestavljenih olimpijskih iger, za njo pa sta se odločili v zimskih mesecih, ko sta trenirali na Siciliji: "Najprej sva morali preveriti, ali je dobava možna, saj so čakalne dobe tudi do šest mesecev in če je ne bi mogli dobiti v določenem času, bi bilo prepozno. Pri proizvajalcu so nama šli na roko in dobili sva jo prejšnji teden, sedaj pa imava še dovolj časa, da jo lahko preizkusiva," je povedala krmarka Tina Mrak. Dodala je, da jima izbrana jadrnica ustreza zaradi nastavitev, ki sta jih vajeni, z njo pa si želita predvsem povrniti občutke med jadranjem, ki sta jih imeli na olimpijskih igrah v Riu: "Od nove jadrnice pričakujeva to, da veva, kakšna je, saj sva bili na njo res zelo dobro navajeni že v Riu. Da zaupava, da je hitra in lahko odmisliva vse ostalo, tako da sva lahko z mislimi samo na regatnem polju."

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Krstna botra nove jadrnice je bila tokrat dolgoletna, dobra prijateljica obeh naših najboljših jadralk, Špela Kovačič Rožaj, ki jima je zaželela vso srečo in na trup vitke lepotice razreda 470 izpisala izbrano ime: Šavrinka. Flokistka Veronika Macarol je pojasnila izbiro: "Želeli sva nekaj najinega, tipičnega, lokalnega. Vemo, da je Istra najboljša. Šavrinke so bile delavne in vztrajne ženske, kot sva tudi jaz in Tina. Upam, da nama bo ta najina delavnost in vztrajnost pripeljala najboljši rezultat."

Sedaj ju čaka v maju še evropsko prvenstvo na Portugalskem, nato je predvidena regata svetovnega pokala na Japonskem junija kot zadnji test pred olimpijskimi igrami, vendar slednja še ni potrjena. Prav zaradi teh negotovosti se bosta o tem, s katero jadrnico bosta nastopili na evropskem prvenstvu in kdaj bosta novo jadrnico poslali na Japonsko odločili v prihodnjih tednih. V Enoshimi pa ju sicer vse od svetovnega prvenstva konec leta 2019 čaka tudi prejšnja jadrnica, Fujin Korin, kar v Japonščini pomeni bog vetra.

Fotografije: Uroš Kekuš Kleva