V četrtek, 22.3.2018 je jadrnica Xarifa izplula z dvema članoma posadke iz luke Šibenik. Pluti sta želela proti Italiji, v luko Viesta. Ko sta plula proti otoki Vis, je skiper odšel na krov jadrnice. Močan sunek burje ga je odnesel v morje. Drugi član posadke, prav tako Nemec, je takoj, ko je opazil, da je skiper v morju proti njemu vrgel obroč za reševanja. Zelo hitro je zgubil vidni kontakt in skiperju ni mogel več pomagati. Nemudoma je preko VHF postaje sprožil klic v sili, nato pa še poklical preko mobilnega telefona.

Reševalna akcija za skiperjem jadrnice Xarifa se je pričela v četrtek ob 19.57 uri. Jadrnica naj bi se v času nesreče nahajala približno 3,5 nmi severno od otoka Vis. Ker je bila komunikacija preko telefona zlo slaba, so na kraj nesreče nemudoma napotili vsa razpoložljiva plovila. Iz luke Split so izplula SAR plovilo Luške kapitanije Split, Plovilo luške izpostave Milna, plovilo Pomorske policije Split, Obalne straže, ribiška ladja Sjajni in privatni gumenjak.

Ob 22.25 uri so jadrnico našli v bližini otoka Vis. Na kraj nesreče je prvo priplulo plovilo Pomorske policije. Zaradi visokih valov in močne burje, je niso uspeli ujeti in evakuirati drugega člana posadke. Počakati so morali na plovilo SAR, ki se je jadrnici uspela približati. Nemca, ki je bil v šoku, so prekrcali na reševalno plovilo, ribiška ladja pa je uspela jadrnico privezati in jo odvleči v mestno luko Vis, kjer so pristali ob 1.55 uri.

Reševalna akcija za pogrešanim skiperjem se je nadaljevala v petek zjutraj. Angažirali so tudi letalo Obalne straže RH, ki pa še ni našlo nobene sledi za pogrešanim skiperjem. O nezgodi je bilo poslano tudi obvestilo PAN PAN vsem plovilo, ki plujejo v akvatoriju otoka Vis, da plujejo pozorno, če bi slučajno našli pogrešanega skiperje.

Reševalna akcija še poteka.

Vir: MPPI; Foto: LUKA RENKO, RNLI (slika je simbolična)