Na svetovnem prvenstvu v jadranju v Aarhusu je včerajšnji vroč in soparen dan z lahkim in zelo spremenljivim vetrom botroval temu, da se je kar nekaj včeraj načrtovanih finalnih plovov prestavilo na današnji rezervni dan. Tako smo danes poleg končnega razpleta z regato za medalje v razredu 470 ženske dobili tudi končne rezultate za ostale naše reprezentante v olimpijskih razredih finn, laser standard, laser radial in 49er, ki so z zadnjimi finalnimi plovi svetovno prvenstvo zaključili. Le še v razredu formula kajt, kjer tekmuje naš mladi in izjemno nadarjeni kajtaš Toni Vodišek, bomo spremljali končni razplet tega svetovnega prvenstva.

Vodja slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu Jure Orel, predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport pri Jadralni zvezi Slovenije, je po današnjem razpletu za olimpijske razrede povedal: 

“Cilj je bil dosežen! V razredu 470 ženske imamo eno normo v zakladnici, tudi uvrstitev v regato za medalje je uspela, kar je še en plus. Ostali naši reprezentanti so pokazali ogromno truda, kar sodi v ta šport. Žan Luka Zelko se je uspel uvrstiti celo v zlato skupino, ostali so bili večinoma v srebrnih. Moramo vedeti, da imamo v slovenski reprezentanci ogromno mladih, ki jih še čaka svetla prihodnost. Treba jim je dati čas in podporo – vse ostalo bo prišlo. Jadranje je šport na dolge proge. Nihče ne poseže po vrhu v pol leta, premiki pa so vidni, opazimo jih po vseh razredih in so konstantni.”

V regati za medalje sta danes jadrali Tina Mrak in Veronika Macarol, naši reprezentantki v razredu 470 ženske, ki pa sta normo za Slovenijo za naslednje olimpijske igre v Tokiu 2020 že osvojili. V današnji regati za medalje sta prek cilja prijadrali 9. ter skupno ohranili 10. mesto na tem svetovnem prvenstvu.

Tina Mrak: “Sigurno sva si želeli za konec odjadrati eno dobro regato, da odpotujeva domov z dobrimi občutki, a se je zapletlo že za startu. Bili sva preko linije, se nato vračali nazaj, celo regato sva se potem iz ozadja skušali prebiti naprej, a žal več kot devetega mesta nisva uspeli iztržiti. S celotnim tednom in s tem, kar nama je na koncu prinesel, torej olimpijsko normo, morava biti zadovoljni, saj je bil to najin cilj. Imava deseto mesto na svetovnem prvenstvu, jadranje pa sigurno ni bilo najboljše, želeli sva si več, ampak sva pokazali, kar sva bili v tem trenutku sposobni. Sigurno bi se pa lahko slabše končalo.”

V razredu finn so včeraj izpeljali dva plova v zlati skupini, v srebrni, kjer sta jadrala naša mlada predstavnika tega razreda, pa le enega, ki je tako določil njuno končno uvrstitev na tem svetovnem prvenstvu v zgornji polovici srebrne skupine. Liam Orel je v zadnji plov odlično zaključil s 6. mestom ter svetovno prvenstvo končal na skupno 60. mestu, Jan Orel pa je z uvrstitvijo na 28. mestu v zadnjem finalnem plovu končal na skupno 65. mestu. Po današnji regati za medalje je zmagovalec svetovnega prvenstva postal Madžar Berecz, drugi je Šved Salminen, tertj pa Nizozemec Postma.

Naš najboljši laserist Žan Luka Zelko je na tem svetovnem prvenstvu pokazal zelo dobro jadranje in se uvrstil v zlato skupino. V včerajšnjih razmerah so končali le en finalni plov in za zadnjega izkoristili današnji rezervni dan. Žan Luka Zelko ju je zaključil na 34. in 49. mestu ter na koncu svetovno prvenstvo zaključil na 52. mestu. Nik Pletikos je bil v bronasti skupini v predzadnjem finalnem plovu odličen 2., nato še 13. in je svetovno prvenstvo zaključil na 124. mestu. Vodstvo je pred jutrišnjo regato za medalje prevzel Ciperčan Kontides, na drugem mestu je Avstralec Wearn in tretji Britanec Hanson.

Zelo dobro sta zadnje plove odjadrali tudi sestri Pletikos v srebrni skupini razreda laser radial. Kim Pletikos je prek ciljne črte prijadrala na 10. in nato še na 12. mestu ter je tako svetovno prvenstvo zaključila na skupno 82. mestu, Lin pa je bila 8. na cilju v prvem plovu, v drugem pa 31. in je zaključila svetovno prvenstvo na skupno 95. mestu. Vodstvo je tik pred regato za medalje za najboljših 10 prevzela Belgijka Plasschaert. druga je Američanka Railey, na tretjem mestu pa je reprezentantka Nizozemske Bouwmeester.

V srebrni skupini sta v razredu 49er jadrala Peter Janežič in Sebastian Prinčič, ki sta pokazala odlično jadranje in napredovala kar za 16 mest po zaključku kvalifikacijskih plovov. Z uvrstitvami na 7., 9., 22., 3., 11. in 13. mestih v finalnih plovih sta napredovala na skupno 39. mesto, kjer sta zaključila to svetovno prvenstvo. Pred sobotno regato za medalje po trenutnih rezultatih vodi nemška posadka Fisher/Graf, druga sta Hrvata Fantanela/Fantanela in tretja je zopet nemška posadka Heil/Ploessel.

V razredu formula kajt je Toni Vodišek po trenutnih rezultatih z nadaljnjimi uvrstitvami 6., 5., 10., 7.  in 9. ohranil skupno 10. mesto. Vodi Britanec Oliver Bridge, drugi je Francoz Parlier in tretji Britanec Guy.

Besedilo: Eldina Domazet; Foto: Uroš Kekus Kleva