Evropsko prvenstvo Seascape 18

Pretekli konec tedna se je v Portorožu odvijalo prvo uradno evropsko prvenstvo za razred Seascape 18. V Piranskem zalivu se je pomerilo 34 ekip iz devetih držav, med njimi tudi 16 slovenskih, in kar dve od njih sta zaključili na stopničkah. 

Ker so jadrnice Seascape plod domačega, slovenskega znanja, in se je tudi razvoj odvijal doma, je nekako logično, da je slovenska flota jadralcev v tem razredu močna. Že pred prvenstvom je nekaj slovenskih ekip veljalo za favoritke tudi za najvišja mesta in res se je izkazalo, da je slovensko jadranje v tem razredu na najvišjem evropskem nivoju. Na stopničke sta se tako povzpeli kar dve slovenski ekipi: zmaga in naslov evropskih prvakov sta šla v roke ekipe olimpijca Mitje Margona, ki je zmago prijadral skupaj s svojima hčerkama Urško in Saro Margon, drugo mesto in evropsko srebro si je prijadrala hrvaška ekipa krmarja Anteja Botice (Vedran Rožić, Tudor Bilić), bron pa je šel v roke ekipi aktualnega državnega prvaka v razredu Seascape 18, Ljubljančana Dejana Presena (Denes Szilagyi, Miha Truden). 

Evropsko prvenstvo Seascape 18

Organizatorji dogodka - društvo Go Sailing, Združenje razreda Seascape 18 Slovenija ter proizvajalec jadrnic Seascape so lahko z dogodkom zadovoljni. Izpeljali so vse predvidene plove, vremenske razmere pa so ponudile zelo raznolike jadralne pogoje. Prvi dan so dva tehnična plova izpeljali v šibkem maestralu, ki je popoldne ugasnil in zato so tretji plov prekinili. Drugi dan prvenstva je bilo maestrala nekoliko več, odjadrali so še štiri tehnične plove. Tretji dan je bila na vrsti navigacija, jadralci so se od piranske punte proti izolski marini podali v šibki burji; drugi del navigacijske preizkušnje jih je od Izole vodil nazaj do portoroške marine in se tam zaključil v zahtevnih, močno nestabilnih pogojih, kjer je bilo mogoče marsikaj pridobiti ali izgubiti. Evropsko prvenstvo se je zaključilo z zadnjimi štirimi tehničnimi plovi v jugu moči med 8 in 12 vozli, en plov so odjadrali v nevihtnem nalivu.

Bojem na vodi so sledila že tradicionalno prijetna druženja, ki so še dodatno povezala že tako pripadno skupnost Seascape jadralcev. Poleg slovenskih so ti prišli iz Hrvaške, Srbije, Slovaške, Avstrije, Grčije, Ukrajine, Velike Britanije in Nemčije. 

Mitja Margon, prvi evropski prvak razreda Seascape 18 in vodja društva Go Sailing, je seveda zadovoljen:

“Imeli smo odličen teden v vseh pogledih. Organizacijsko je ekipa Go Sailing delovala kot odlično utečen stroj in dodala v zbirko še eno odlično izpeljano prvenstvo najvišjega ranga. Zdaj smo pri sedmih prvenstvih v sedmih letih, kar je res zavidljivo. Pogoje za jadranje smo imeli zelo dobre in regatni odbor je izpeljal program v celoti.

Kar se pa tiče našega jadranja, sem super zadovoljen. Hčerki sta opravili svoj del naloge brezhibno, z manevri brez napak in skupaj z odlično taktiko, konstantnim jadranjem in z zmago v zadnjem plovu suvereno osvojili naslov, ki bo za vedno v zgodovini, saj je bilo to prvo uradno prvenstvo v tem razredu. Nismo se dovolj pripravljali, zato si nisem predstavljal, da se bo vse tako sestavilo. Presrečen sem.” 

Dejan Presen, predsednik Strokovnega sveta Združenja razreda Seascape 18 Slovenija, bronasti s tega evropskega prvenstva:

“Za nami je odlično izpeljano prvo evropsko prvenstvo razreda Seascape 18. Veseli me, da je bilo jadranje res na vrhunskem nivoju, na to kažejo tudi rezultati, ko se je po vsakem dnevu zelo veliko ekip zamenjalo na prvih desetih mestih. Čestitke zmagovalni ekipi oz. družini Margon za odlično jadranje. Pozitivni odzivi tekmovalcev pa so nas še dodatno motivirali in v združenju razreda Seascape 18 že razmišljamo o organizatorju EP 2019.”

Evropsko prvenstvo Seascape 18