Luksuzna križarka Ponant bo prva križarka s katero boste lahko zapluli v Arktični ocean, na Grenlandijo, daljni ledeni severovzhod ali pa na hladno južno Antarktiko.

Ponant bo prva luksuzna ladja ledolomilec. Omogočala bo plovbo po najbolj nedostopnih in ledenih delih sveta, kjer so do sedaj bili le najbolj drzni raziskovalci.

Ponant bo prvič zaplul leta 2021. Bo luksuzna križarka, ki ne bo omogočala le plovbo po zamrznjenih morjih sveta ampak pravo raziskovanje teh neobljudenih in neokrnjenih delov svata. Da bo vpliv ladje in njenih potnikov na te pokrajine čim manjši, bo ladja zgrajena po najnovejših ekoloških standardih »Clean Ship«. Imela bo hibridni pogon. Kot pogonsko gorivo bo uporabljala zemeljski plin in bo ustrezala najstrožjim standardom glede izpusta emisij. Ko bo plula zgolj na električni pogon pa bodo njene emisije enake 0.

Enako ekološko bo ladja tudi v drugih segmentih. Za ogrevanje bo uporabljala sistem rekuperacije, vgrajen bo napreden sistem čiščenja odpadnih vod, vgrajene bodo najnovejše baterije za hranjenje električne energije in še bi lahko naštevali.

Trup ladje in pogone so razvili v sodelovanju s podjetjem Aker Arctic, ki ima ne področju gradne ledolomilcev dolgoletne izkušnje. Plovilo bo skozi tanjše ledene mase plulo naprej, kadar pa se bo moralo prebiti skozi debelejše in bolj kompaktne ledene mase, pa bo plulo vzvratno. Uporabljalo bo princip »Dual Action«, ki ga je razvilo podjetje Aker Arctic.

Križarka Ponent po svojih dimenzijah ne bo prekašala obstoječih. V dolžino meri zgolj 140 m in v širino 28. Na krovu bo imela zgolj 135 kabin. Za goste bo skrbelo 187 članov posadke. Na voljo bodo tri restavracije in welness salon. Bistveno bolje pa bo opremljena z ekspedicisko opremo. Na krovu bo 16 Zodiac plovil in dva helikopterja.

Vir: https://en.ponant.com/ponant-icebreaker/