Maxi Jena - Way of Life

Najboljša slovenska tekmovalna jadrnica dobila novega lastnika, ime in celostno podobo – Številne izboljšave in najava svetovne premiere z uporabo tehnologije obogatene resničnosti v jadranju – Čez dobra dva tedna nastop na jubilejni, 50. Barkolani  

V Kopru je ta vikend potekal krst največje in najhitrejše slovenske tekmovalne jadrnice, Maxi Jene, ki od sedaj nosi ime Way of Life. Angleško ime pomeni »način življenja«, ki ga jadranje predstavlja tako vodstvu jadralskega projekta kot sami posadki. Od prejšnjega lastnika, Mitje Kosmine, jo je kupil jadralec, olimpijec in podjetnik Gašper Vinčec. Slednji je pred nastopom na znameniti Barkolani poskrbel tudi za številne tehnološke izboljšave, kot so obtežitev kobilice, nova, večja jadra in celotni sistem elektronike. Nova je tudi celostna podoba jadrnice – prejšnjo modro-belo kombinacijo je zamenjala črna barva z modrimi podrobnostmi.

Gašper Vinčec

24-metrska jadrnica je sicer ambasador projekta EWOL, ki bo v prihodnjem letu na enem mestu združeval pobude partnerjev na področju ekologije, zelene energije, mobilnosti pa tudi raziskovalno-razvojnih dejavnosti in drugih, povsem športnih in socialnih projektov. Kot je poudaril Gorazd Mauri, vodja projekta EWOL, je črna lepotica postala tudi prava platforma za preizkus danes še futurističnih tehnologij, ki jih razvijajo in preizkušajo posadka, razvojni laboratorij sponzorja Dinit Card Services ter partnerjev – podjetij Microsoft in skupina Stroka.si. Rezultat ene izmed njih bodo predstavili pred Barkolano, gre pa za uporabo obogatene resničnosti, torej 3D-vizualizacije v obliki hologramov pri jadranju oziroma na regati.

Ravno jubilejna, 50. Barkolana bo 14. oktobra eden prvih resnejših preizkusov za posadko pod taktirko Gašperja Vinčeca.

 »Kot vedno tudi tokrat ciljamo na zmago,« je dejal Vinčec, ki je s to jadrnico še pod imenom Maxi Jena leta 2009 na Barkolani že zmagal, lani pa je bil drugi.

Koprčan se je sicer še pred krstom zahvalil pionirju slovenskega jadranja Janku Kosmini ter mu izročil uradno jakno ekipe in podaril sliko, delo enega izmed članov ekipe.