Atlantic Rally for Cruisers 2018

Atlantic Rally for Cruisers letos poteka že 33. Skupinskega prečkanje Atlantika in regate se vsako leto udeleži preko 200 plovil na katerih jadra preko 1200 jadralcev. Regata se prične v Gran Canarii na Kanarskih otokih in konča v Santa Lucii na Karibskem otočju. Plovbe preko Atlantika v razdalji 2700 nmi se udeležijo družine z otroci, skupine jadralcev in seveda tudi profesionalci. Plujejo na vseh vrstah plovil, od najmanjših pa vse do velikih jadrnic in katamaranov.

Letošnje regate se bo udeležilo 178 jadrnic. Jadralci prihajajo kar iz 30 različnih držav. Letos bodo kar na 15 jadrnicah jadrali tudi otroci. Med posebnosti letošnje regate moramo omeniti jadrnico Chubb Bunny na kateri bo jadral jadralec, ki je star komaj 18 mesecev.

Letos bo najmanjše plovilo angleška jadrnica Halmatic 30 z imenom Excalibur, ki v dolžino meri zgolj 8,99 m. Največja jadrnica bo Vitters one-off, ki v dolžino meri zavidljivih 34 metrov. Na štartni liniji bo tudi 39 katamaranov.

Večina jadralcev bo za prečkanje Atlantika potrebovala med 18 in 21 dni. Večje in hitrejše jadrnice bodo regato končale bistveno prej, nekateri počasnejši pa bodo potrebovali še dan ali dva več.

Zmaga slovenskega jadralca Žige Polanca na prvi etapi ARC+

11. novembra je prva pričela skupina 72 jadrnic, ki je plula na ruti ARC+. Pluli so v smeri Zelenortskih otokov. Cilj prve etape je bil pred marino Mindelo. Najhitrejše je etapo prejadral slovenski jadralec Žiga Polanc na jadrnici Nika (X-yacht 65). Za plovbo je potreboval zgolj 5 dni. Svojo plovbo preko Atlantika bo nadaljeval 25.11.2018, ko se bo pričela tudi ARC regata proti cilju, Santa Lucii v Karibih.

Negovo plovbo bomo spremljali tudi v nadaljevanju.

ARC+ St. Vincent

Trenutno plujejo jadrnice, ki so se udeležile rute ARC+ St. Vincent. Danes so približno na polovici poti proti Zelenortskim otokom. Najhitreje pluje jadrnica Amaman. Do cilja jo loči še 274 nmi.

Atlantic Rally for Cruisers 2018