Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Angleško podjetje Burges Yachts, ki se ukvarja s prodajo in najemom največjih jaht na svetu je prodalo eno največjih jaht na svetu Oceanco Jubilee.

Jahta Jubilee je bila izdelana v ladjedelnici Oceanco na Nizozemskem v letu 2017. Ko so jo splovili, je bila to največja jahta, ki ji bila kdajkoli zgrajena na Nizozemskem. Od lani so v ladjedelnici zgradili le eno večjo jahto, ki nosi ime Anna. Super jahta Jubilee lahko sprejme 31 gostov, ki se lahko udobno namestijo v 16 sobah. V dolžino meri 361 čevljev (110 m). Potovalna hitrost znaša 14 vozlov, najvišja hitrost plovbe pa znaša 18,5 vozla. Za goste in njihovo udobje na krovu skrbi 39 članska posadka.

Jahta Jubille je bila dolgo časa na trgu in se je prodajala za 311 mio USD (275 mio EUR). Za kolikšno ceno jo je kupil novi lastnik ni znano. Podjetje Burges Yachts je izjemo zadovoljno, z uspešno zaključenim poslom. V letošnjem letu je to že 26 jahta, ki meri preko 175 čevljev (50 m) in so jo uspeli prodati v njihovem podjetju. Letošnja prodaja podjetja znaša že preko 1.000.000.000 USD (880.000.000 EUR) oziroma 1,4 km skupne dolžine jaht.

Komentarji