Tina Mrak, Veronika Macarol, JZS

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol se na evropskem prvenstvu razreda 470 nista uvrstili v regato za odličja. Od Sanrema se poslavljata z grenkim priokusom, saj sta na tekmi, kjer sta branili naslov prvakinj, dosegli najslabši rezultat sezone. 

Predzadnji dan evropskega prvenstva razreda 470 je veter ponovno neumorno žvižgal med jambori in cefral zastavo za preložitev tekem, ki je bila na drogu razobešena od jutra do 18. ure. Regatni odbor je vmes trikrat izplul iz marine in se vsakič vrnil s slabimi novicami. Tina Mrak in Veronika Macarol sta si medtem ure krajšali z manjšimi popravili opreme ter bolj ali manj v tišini premlevali pretekle dni.

"Slabo sva začeli že prvi dan. V prvi regati sva preveč tvegali in odtlej so se negativne stvari le še nabirale. Tega žal nisva znali spremeniti in EP končali na 17. mestu," je dogajanje strnila Veronika Macarol. 

Najboljši slovenska ekipa leta  je prvenstvo stare celine začela na 10. mestu, kjer sta dekleti ostali vse do nedelje, ko sta se prevrnili in bili za nedokončano regato kaznovani s pribitkom 41-ih točk. "Bilo je zelo naporno tekmovanje. Naprej ni bilo vetra, potem je bil premočan. Kljub čakanju tudi tokrat nismo uspeli izpeljati vseh regat. V sredo bova jadrnico poslali na Japonsko, nakar odpotujeva domov, kjer si bova vzeli nekaj časa za premislek, da najdeva način za odpravo vseh napak," je dejala zdaj že nekdanja evropska prvakinja Macarolova. 

Slednja je z Mrakovo evropsko krono prvič osvojila leta 2015 v Aarhusu na Danskem, uspeh pa ponovila lani v bolgarskem Bourgasu. Letos sta sezono začeli s 6. mestom na svetovnem pokalu v Miamiju, v morju pred Majorko sta bili 3., na novem prizorišču svetovnega pokala v Genovi sta aprila pristali na 12. mestu, tokrat v Sanremu pa prvenstvo končali kot 17.

"Tako v Genovi kot v Sanremu smo imeli ekstremne pogoje. Bilo je ogromno čakanja in tekmovanja nismo končali s predvidenim številom regat. Toda znava in zmoreva veliko bolje. Glavni cilj so olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Razmislili bova o vsem skupaj in gotovo bova prišli na naslednjo regato bolje motivirani in pripravljeni," je sklenila Macarolova.

Rok Verderber in Matej Planinšič sta prvenec v članski konkurenci zaključila na 65. mestu. 

Vir: JZS.si; Foto: Gerolamo Acquarone