Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Marina Punat, požar

V marini Punat na otoku Krku je zagorelo na enem izmed plovil. Požar se je razširil na sosednja plovila. Skupno je zgorelo kar devet plovil.

V četrtek ponoči je zagorelo na enem izmed plovil, ki je bilo na suhem privezu v marini Punat (Brodica, d. o. o.). Lastnik plovila, nemški državljan, naj bi dan poprej izvajal popravila na plovilu in ga pripravljal na poletno sezono. Ponoči je zagorelo in požar se je razširil na sosednja plovila. Ker je zapihala še burja, je obstajala nevarnost, da se požar razširi na večji del suhe marine. Gašenje požara je nemudoma začela ekipa gasilcev in delavcev marine Punat, ob 3.20 zjutraj pa so se jim pridružili še gasilci Poklicne gasilske brigade Krk in Prostovoljno gasilsko društvo Punat. Kljub takojšnjemu ukrepanju (marina Punat ima svojo gasilsko ekipo, ki je opremljena z več gasilskimi vozili in plovili) se je zaradi vetra požar razširil na sosednja plovila. Skupno je v požaru zgorelo devet plovil.

Več podrobnosti o požaru bomo objavili naslednji teden.

Kako se preventivno zaščititi pred požarom na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Gasilni aparat se aktivira samodejno in v času 2–3 sekund pogasi požar. Ne vsebuje nobenih kemikalij in ne povzroča škoda na elektronskih napravah in strojih.

Če pride do požara na sosednjem plovilu, lahko gasilnik enostavno vržemo v ogenj z varne razdalje, pogasimo požar in preprečimo, da bi se požar razširil na naše plovilo.

Aparat ni pod pritiskom in ne potrebuje vzdrževanja.

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

 

Komentarji