Đeni, Vinišče, havarija

Včeraj se je v Drveniškem kanalu zgodila pomorska nesreča. Ob 17.25 uri so na pomoč poklicali z jadrnice Dalecarlia, ki je plula v bližini.

Včeraj popoldne se je približno 1,5 nmi severno od otoka Drvenik Veli, v neposredni bližini grebena Vinišče zgodila pomorska nesreča. Potapljati se je začela turistična ladja s 16 potniki in dvema članoma posadke na krovu. Po prejemu klica na pomoč, so na lokacijo nemudoma izplula plovila luške kapitanije Split iz izpostav Trogir in Milna, ter plovilo Pomorske policije.

Ker se je ladja potapljala zelo hitro, so za pomoč zaprosili vsa plovila, ki so plula v bližini. Na klic na pomoč so se odzvala številna plovila. K sreči so uspeli vse osebe iz potapljajoče ladje, hitro potegniti iz vode. Center za koordinacijo reševanja na morju Reka, je zaprosil vse, ki so pomagali pri reševanju, da brodolomce odpeljejo v kraj Vinišče, kjer so organizirali njihov prevzem. Pričakale so jih ekipe hitre medicinske pomoči iz mest Trogir in Split. Vsi brodolomci, med njimi tudi otroci in ena nosečnica, so bili pregledani. Nesrečo so vsi nesrečo preživeli brez telesnih poškodb.

Kaj se je zgodilo

Po besedah kapitana turistične ladje Đeni, ki pluje pod hrvaško zastavo, je med plovbo v Drveniškem kanalu, pričela v plovilo udirati voda. Kapitan je nemudoma odredil, da vsi potniki in člani posadke oblečejo varnostne jopiče. Ker je voda udirala zelo hitro, se je odločil, da zapluje v plitvino proti grebenu Vinišče. Žal je bil nekoliko prepozen. Ladja se je potopila pred grebenom na globini 4 do 5 m. Mesto nesreče sta že nekaj minut po sami nesreči dosegli dve plovili. Po navodilih Centra za koordinacijo iskanja in reševanja na morju Reka, so takoj pričeli z reševanjem potnikov.

Delavci Luške kapitanije Split so pozicijo potopitve ladje označili in zavarovali. Vsi ki plujete v bližini, bodite pozorni, saj je del plovila potopljen, del pa je nad morsko površino. Na kraju nesreče ni opaženo onesnaženje morje. Plovilo nameravajo v kratkem dvigniti in odvleči na varen privez. Kaj je povzročilo tako naglo potopitev plovila bo pokazala preiskava, ki bo izvedena, ko bo plovilo na varnem privezu.

Đeni, Vinišče, havarija

Đeni, Vinišče, havarija

Vir: MPPI