Sliši se neverjetno, a je res. Sredi Pacifika plava pravi ocean kamenja.

Avstralski par, ki jadra na svoji jadrnici proti otočju Fiji, je doživel neverjetno izkušnjo. Sredi Tihega oceana nista več videla vode. Njuno jadrnico je naenkrat obdal pravi ocean plavajočega kamenja.

Plavajoče kamenje je posledica izbruha podvodnega vulkana, ki je izbruhnil v bližini otoka Tonga. Plavajoča gmota se počasi premika proti Avstraliji. Je tako velika, da jo je možno spremljati preko satelita. Velikost ocenjujejo na približno 150 km2. Pričakujejo, da bo avstralsko obalo dosegla v 7 do 12 mesecih.

Nevarnost za navtike

Plavajoče kamnine so zelo ostre. Povzročajo poškodbe trupa plovil in lahko močno poškodujejo krmilne sisteme in sisteme za pogon plovil. Vsem navtikom odsvetujejo plovbo skozenj.

Komentar jadralcev

»Valovanje se je umirilo. Morje je bilo skoraj mirno. Hitrost plovbe je nenadoma padla na vsega en vozel. Kamorkoli sva pogledala, sva videla le plavajočo kamnino. Morja se ni videlo niti na horizontu. Hitro sva obrnila plovilo za 180 stopinj in zaplula nazaj v varne vode,« sta zapisala Michael Hoult in Larissa Brill na družbenih omrežjih. Na svojem katamaranu sta plula proti otočju Fidži.

Kaj pa narava

Kdo bi si mislil, da so znanstveniki nad pojavom navdušeni. Vsi plavajoči delci so prevozno sredstvo za organizme. Ti se jih oprimejo in z njimi prepotujejo velike razdalje. Ker se premikajo proti Avstraliji, se jih najbolj veselijo ravno avstralski znanstveniki. Pomagali bi lahko pri obnovi Velikega koralnega grebena, ki je zaradi podnebnih sprememb v zadnjih letih utrpel veliko škode. Vulkanske kamnine bodo lahko nanj prinesle številne vrste koral, ki bodo lahko nov dom našle ravno na obalah Avstralije.