Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Transat Jaques Vabre

Da je Transat Jaques Vabre izjemno zahteva regata pričajo že prvi klici na pomoč in prvi odstopi.

Včeraj ob 14.15 je z jadrnice Beijaflore, ki tekmuje v razredu Class40, klical William Mathelin Moreaux. Med plovbo si je poškodoval ramo. Jadralca sta bila prisiljena zapluti proti obali in poiskati pomoč.

Prvi odstop so v organizacijskem odboru zabeležili včeraj ob 17.45 uri. Luke Berry in Tanguy Le Turquais sta morala zapustiti regato, ko sta plula med plovbo mimo Normandije. Nenaden sunek vetra je zlomil njun jambor na jadrnici Lamotte Module Creation. Oba jadralca sta nepoškodovana. Odplula sta v Roscoff, severno obalo Bretanije, ki sta jo srečno dosegla v nekaj urah.

Hiroshi Kitada in ko-skiper Takeshi Hara sta imela težave s spinakerjem. V dobrih 30 vozlih vetra jugozahodnih smeri jima je jadro dobesedno eksplodiralo. Je preveč poškodovani, da bi ga popravila.

V razredu IMOCA 60 sta morala jadralca na jadrnici MACSFhave odpluti v francosko mesto Brest zaradi poškodb kobilice.

Težave na jadrnici sta imela tudi jadralca Thomas Ruyant and Antoine Koch. Njuna Advens for Cybersecurit, ki je jadrnica najnovejše generacije IMOCA 60 s hidrokrili se je poškodovala. Zapluti sta morala proti mestu Cherbourg. Po regatnih pravilih morata tam ostati vsaj 4 ure.

Ponoči ob 21.00 uri je odstopila druga ekipa SOS Méditerranée. Prvo noč sta najprej izgubila srednji spinaker. Nato so se pričele težave z glavnim računalnikom, zaradi česar nista uspela brati vremenskih napovedi. Bila sta mnenja, da plovbe preko Atlantika ni varna, zato sta regato zapustila. Trenutno plujeta proti pristanišču Lorient.

Jadralca Maxime Sorel and Guillaume Le Bre, ki sta v Brestu opravili pet urni postanek, sta odpravila napake na jadrnici in se ob 21.30 vrnila nazaj v regato.

 

Komentarji