Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

V ponedeljek je na vzhodni španski in južni francoski obali divjala nevihta, ki so jo poimenovali Gloria. Močni vetrovi so močno razburkali morje in nastali so najvišji valovi, ki so jih kadarkoli izmerili na območju Sredozemlja.

Po podatkih španskega meteorološkega in oceanografskega zavoda je nevihta Gloria povzročila povprečno višino vala 8,44 m. Višino vala so izmerili pred mestom Valencija. Dosedanja najvišja povprečna višina vala je znašala 8,14 m. Najvišji val, ki so ga izmerili, pa je meril neverjetnih 13,5 m. Tudi ta rekordni val v zahodnem Sredozemlju je izmerila merilna plovka pred mestom Valencija.

Zaradi izjemno visokih valov so nastali tudi visoki plimni valovi. V pristanišču v Valenciji je gladina narasla kar za 2,11 m. Največja višina plimnega vala, ki so jo izmeri med nevihto, je znašala neverjetne 3,28 m. Tudi meritve višine plimnega vala so rekordne vse od začetka merjenja leta 2006.

Preberite tudi: 

- Izmerjen največji val na Jadranu

- Glorija na obalo vrgla številna plovila

 

Videoposnetek iz Valencie

Komentarji