Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

44cup se vrača v Portorož

Po odlično izpeljani regati pred dvema letoma, maja 2018, je društvo GoSAILING že drugič uspešno kandidiralo za gostitelja regate 44Cup-a (tokrat uvodne), ki se bo v Portorožu odvijala med 22. in 26. aprilom. Črne lepotice - ko se ne bodo merile na regatem polju v Piranskem zalivu - bomo tokrat lahko občudovali prav v srcu Portoroža, privezane na glavnem mestnem pomolu, na dogodku pa po dolgem času pričakujemo tudi ustanovitelja razreda in jadralsko legendo Russella Couttsa.

Portorož in Slovenija imata v zgodovini pokala RC44 (oziroma po novem 44Cup-a) posebno mesto. ‘Oče’ razreda Russell Coutts je pred zdaj že skoraj petnajstimi leti združil moči s slovenskim navtičnim arhitektom Andrejem Justinom in nastale so sloke, hitre črne lepotice, ki odtlej na krovih združujejo premožne lastnike, ki po pravilih razreda svoje jadrnice tudi krmarijo, ter številne najboljše jadralce sveta. Prav v Piranskem zalivu so se leta 2006 odvijali prvi poskusni plovi jadrnic tega razreda, leta 2007 pa prva uradna regata, na kateri je nastopila tudi slovenska jadrnica Black Beauty (današnja jadrnica ekipe Team Nika).

44cup se vrača v Portorož

Uspešno slovensko sodelovanje se nadaljuje. Med najuspešnejšimi posadkami imamo ekipo Ceeref Igorja Laha, ki pluje pod slovensko zastavo, posadko sicer ruske jadrnice Team Nika pa sestavljajo kar štirje slovenski jadralci, pod jadri Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc, kot vodja kopenske ekipe pa Toš Skrt Golja. 

Slovenski jadralci pa ne le sodelujejo, ampak v tem prestižnem razredu, kjer posadke sestavljajo tudi nosilci olimpijskih kolajn, udeleženci Pokala Amerike ter Volvo Ocean Racea - tudi zmagujejo. Ceeref Igorja Laha se ponaša z dvema naslovoma svetovnih prvakov razreda (2013, 2016) ter s tremi naslovi zmagovalcev sezone (2016, 2017, 2019), v Portorožu pa bodo torej že branili tudi naslov aktualnih pokalnih zmagovalcev lanske sezone. Ekipa Team Nika z našimi asi na krovu pa je naslov svetovnih prvakov osvojila trikrat (2015, 2017, 2018), naslov zmagovalcev sezone pa leta 2015. 

Igor Lah, lastnik ekipe Ceeref:

“Jadranje pod slovensko zastavo je za nas velik izziv in odgovornost. Vesel sem, da bomo nastanjeni prav v središču Portoroža, mislim, da bo to odlično tako za ekipe kot za gledalce, saj bo doprineslo k povezanosti z mestnim utripom. Konkurenca bo ponovno močna, saj so vse ekipe odlično pripravljene in tesno skupaj, kar je za vse velik izziv, pa tudi priložnost.” 

Gostiteljstvo tako prestižnega in globalno odmevnega športnega dogodka je velik zalogaj za organizatorja, društvo GoSAILING, ter izjemna promocijska in poslovna priložnost za našo obalo. Jadralni teden se bo zato že začel družabno, z "odprtim" koncertom Magnifica v Avditoriju 18. aprila, kjer se bodo lahko ljubitelji dobre glasbe družili z najboljšimi svetovnimi jadralci. 

44cup se vrača v Portorož

Mitja Margon, gonilna sila organizatorja ŠD GoSAILING, dvakratni olimpijec ter član ekipe Team Nika:

“Letošnji dogodek smo zastavili v nekoliko večjem obsegu. Vrhunski jadralski spektakel, ki bo na našo Obalo pripeljal svetovna jadralska imena in po dolgem času tudi Russella Couttsa, ”očeta" jadrnice in koncepta RC44, se nam je zdel idealna platforma za združitev z drugimi dogodki. V načrtih imamo nekaj koncertov ter sodelovanje s športnimi kolegi in s tem vrhunska turnirja odbojke na mivki ter košarke 3x3. S tem bi želeli vključiti tudi širšo javnost in pritegniti gledalce, ki bodo imeli pestro izbiro športa in zabave. Pri sami izvedbi regate bo ključno vlogo odigral JK Pirat s svojo ekipo, ki bo poskrbela, da bo dogajanje na morju brezhibno."

Sicer smo glede proračuna še nekoliko "kratki" za izvedbo celotnega programa, ampak prizadevamo si, da bo interes partnerjev velik in program celoten. Če nam uspe, kar smo si zamislili, bo to dogodek, kakršnega pri nas še ni bilo.”

Iz Portoroža se bodo ekipe podale v švedski Marstrand (24.-28. junij), od tam jih bo pot tokrat prvič vodila na eno najstarejših in najprestižnejših regat na svetu, na Cowes Week v Solentu v Veliki Britaniji. Svetovno prvenstvo razreda bo v španskem Sotograndeju (23.-27. septembra), zadnja regata sezone pa je predvidena na kanarskem otoku Lanzarote (11.-15. novembra).

Besedilo: Winpress, Jakica Jesih

Komentarji