Silver Tiger DCZ, Honda 150

V kategoriji plovil dolžine do 8 m je letos prestižno nagrado Evropsko plovilo leta 2020 prejelo plovilo finske ladjedelnice Silver za model Tiger DCz s Hondinim zunajkrmnim motorjem.

Varnost na krovu

Plovilo je prejelo nagrado zaradi številnih atributov. Prvi razlog je izjemna varnost potnikov na krovu. Plovilo ima namreč v celoti zaprt kokpit, ki zagotavlja izjemno varnost med plovbo v višjih valovih. Njegovi visoki boki dodatno izboljšujejo varnost, posadki pa dajejo občutek večje zaščite.

Zanesljivost motorjev Honda

Ladjedelnica Silver prihaja iz Finske. Plovni pogoji na skrajnem severu Evrope so povsem drugačni kot v srednji ali južni Evropi. Ladjedelnica se je zato odločila, da bo svoja plovila opremljala z najbolj zanesljivimi motorji na trgu. Odločitev je bila enostavna. Svoja plovila ponujajo ekskluzivno z motorji japonskega proizvajalca Honda. Poleg zanesljivosti so se odločili za te motorje, ker imajo vgrajen sistem BLAST, tehnologijo, ki poveča navor motorja pri nizkih obratih. Ta navor je najbolj pomemben pri samem izglisiranju. Zaradi tehnologije BLAST plovilo hitro in enostavno izglisira, tudi kadar je na njem večje število potnikov.

Petestep tehnologija zmanjša porabo za 25%

Silver Tiger DC19 je eno izmed prvih plovil na svetu, ki uporablja tehnologijo Petestep. Gre za poseben sistem stopničaste gradnje podvodnega dela, ki vodni pršec zadržuje pod plovilom in zato zagotavlja manjši upor plovila med glisiranjem. Poraba goriva se zato zmanjša do 25 %, hkrati pa se poveča najvišja hitrost plovbe. Za pogon plovila ne bo treba izbrati izjemno močnega motorja. Pri priporočeni moči motorja Honda med 115 in 150 KM lahko pričakujete končne hitrosti plovbe okrog 40 vozlov (z dvema osebama na krovu).

Na krovu

Plovilo v dolžino meri dobrih šest metrov, v širino pa 2,36. V premcu je skrita kabina, v kateri je ležišče namenjeno dvema osebama. Majhen prostor je namenjen tudi namestitvi kemičnega WC-ja. V kokpitu je bogato odmerjen prostor za krmarja, ki lahko plovilo udobno upravlja v stoječem ali sedečem položaju. Kontrolni instrumenti so nameščeni tako, da so dobro vidni tako iz sedeče kot iz stoječe pozicije krmarja. Čeprav gre za manjše plovilo, je s pomočjo skrbnega oblikovanja na njem vse potrebno udobje. Pod krmarjev sedež je možno vgraditi hladilnik, v konzolo pri sovozniku pa je možno namestiti plinski štedilnik in armaturo s sladko vodo. V krmi je velika sedežna garnitura v obliki črke U ter enodelna miza, ki omogoča druženje celotni posadki.

Tehnični podatki:

  • Dolžina plovila: 6,06 m
  • Širina plovila: 2,36 m
  • Teža praznega plovila: 1.150 kg
  • Št. potnikov: 8
  • Motor: Honda 115 – priporočljiva moč
  • Motor: Honda 150 – največja moč
  • Pričakovana hitrost plovbe: 40 vozlov (2 osebi na krovu)
  • Certifikat: CE/C
  • Rezervoar goriva: 107 l
  • Dno plovila: Petestep® tehnologija

Več o plovilu Silver Tiger na: www.silverboats.fi

Več o motorjih Honda: Honda Slovenija