Hrvaška vlada je v letošnjem letu pridobila šest dronov za nadzor pomorskega prometa v teritorialnih vodah. Po pol leta uporabe je strmoglavil prvi dron.

V petek, 28. avgusta, je v jutranjih urah iz zračne luke na otoku Brač poletel dron za nadzor pomorskega prometa. Kmalu po vzletu se je dron zrušil in k sreči padel na neposeljen in nedostopen del otoka Brač. Razlog za nesrečo ni znan. Po informacijah organov za varnost zračnega prometa nobena oseba ni bila poškodovana v tej nesreči.

Brezpilotni letalnik – dron tipa Schiebel S-100 je težak 110 kg, preleti lahko 180 km in doseže največjo hitrost letenja več kot 220 km/h. Pri hitrosti 100 km/h je lahko v zraku vse do 6 ur. Cena posameznega drona znaša okrog 1,5 mio EUR. Dron naj bi v petek poletel na redne aktivnosti, ki jih izvajajo za kontrolo varnosti plovbe in zaščite morja.

Droni padajo z neba

Da, droni padajo z neba. Tehnologija še ni dosegla stopnje, pri kateri bi lahko rekli, da je letenje z droni 100-odstotno zanesljivo. Verjetno tudi nikoli ne bo. Drone za snemanje uporabljamo tudi pri eNavtiki. V petih letih smo opravili že več kot 400 letov. Trenutno uporabljamo že četrti dron. Tehnologija je v petih letih močno napredovala. Droni so vedno bolj zanesljivi, a še vedno prihaja do napak. S prvim dronom smo bili enkrat primorani prisilno pristati zaradi okvare na krmilnikih, drugi je končal v morju zaradi napake na bateriji. Letos smo opravili že več kot 80 letov. Seveda ne brez zapletov. Med snemanji v avgustu smo imeli težave z IMU in vizualnimi senzorji. Potrebne so bile razne kalibracije, posodobitve, nastavitve …, a k sreči smo ob daljinski pomoči podjetja oneDrone iz Ljubljane lahko opravili načrtovano delo.

Povsod v Evropi obstaja zakonodaja za letenje z droni. Če ga imate, se zavedajte, da so predpisi namenjeni varnosti. Upoštevajte jih in letite v skladu z njimi. Preden poletite, se v posamezni državi registrirajte, sklenite zavarovanje in posamezen let prijavite, če to zahteva zakonodaja. Če bo prišlo do nesreče, se lahko stvari močno zakomplicirajo. Pri eNavtiki smo registrirani operater brezpilotnih letalnikov na območju Hrvaške, Malte in Črne gore. Vse lete, ki jih opravimo, predhodno prijavimo in pridobimo dovoljenje.