Hrvaška postaja vedno bolj enakopravna članica Evropske unije. Naslednji korak bo zamenjava trenutne valute hrvaške kune za evropsko enoto EUR.

Plačevanje z evri bo na Hrvaškem uvedeno s 1. januarjem 2023. Določen je že menjalni tečaj, po katerem se bo trenutna valuta konvertirala. Tečaj kune za evro je določen na 7,5345 kune za en EUR.

Hrvaška se že pripravlja na uvedbo evra. V času do uvedbe se tečaj kune glede na evro ne sme spreminjati za več kot 15 odstotkov. Zamenjava denarja na Hrvaškem se bo začela ob napovedanem datumu.

Pred prevzemom evra pa bo morala uvesti še številne reforme, med drugim tudi reformo državne uprave. Mehanizmi za preprečevanje neupravičenega dviga cen pri prehodu na evro so že pripravljeni.

Zamenjava valute bo navdušila tudi vse turiste. Če sedaj dvigujete denar na Hrvaškem, vam bankomati večinoma ponudijo zavajajoče varno preračunavanje vrednosti kune v evro. Ta tečaj je bistveno slabši od uradnega tečaja, po katerem vam bo vaša banka pri dvigu denarja obračunala kune. Po uvedbi evra tega ne bo več!