SAR, Pojišan, Hvar

Zadnje dni lanskega leta je po celotnem Jadranu pihal orkanski jugo. Na nekaterih območjih je dosegal hitrosti 70 vozlov, valovi pa so segali do višine 7 m. Kljub nevarnim razmeram so bile nekatere posadke reševalnih ekip prisiljene izpluti.

Medicinsko akcijo je moralo izvesti plovilo Pojišan iz flote SAR (Searc and Rescue – iskanje in reševanje na morju). Plovilo je ob 15.00 uri izplulo iz Palmižane na Paklenih otokih in zaplulo proti otoku Hvar. V luki Vira so na krov prevzeli nosečnico, ki je potrebovala nujen medicinski prevoz v splitsko bolnišnico. Na krovu jo je spremljalo tudi medicinsko spremstvo. Posadki reševalnega plovila je kljub izjemno slabemu vremenu, močnemu vetru in visokim valovom uspelo z otoka pripluti do splitske mestne luke, kjer je nosečnico prevzelo osebje splitske bolnišnice.

Reševanje člana posadke ladje Ugur Dadayli

SAR, Pojišan, Hvar

V večernih urah so nujen klic opravili na ladji Ugur Dadayli, ki pluje pod zastavo Marshallskih otokov. Eden izmed članov posadke se je hudo poškodoval. Ker mu nihče na ladji ni bil spodoben nuditi primerne zdravniške oskrbe, so bili prisiljeni poklicati na pomoč. Ladja je bila 12 nmi zahodno prehoda Proversa. Ker je v tem času na območju plovbe pihal orkanski veter, so kapitanu ladje naročili, naj zapluje proti otoku Garmenjak, kamor se je napotila tudi posadka Luške kapitanije Zadar z medicinsko ekipo na krovu. Na dogovorjeni poziciji je reševalna posadka pristala na bok ladje. Hudo poškodovanega člana posadke D. M. (1995), turškega državljana, so prevzeli na krov in ga odpeljali v Sukošan, kjer ga je prevzela hitra medicinska pomoč in odpeljala v zadrsko bolnišnico.